> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Ahkamüs Sultaniye > Hicaz bölgesi Peygamberin özel gelirleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hicaz bölgesi Peygamberin özel gelirleri  (Okunma Sayısı 1760 defa)
09 Mart 2011, 12:41:24
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 09 Mart 2011, 12:41:24 »



C- HİCAZ BÖLGESİ, PEYGAMBERİN (SAV) ÖZEL GELİRLERİ


Hicaz bölgesine gelince: Usmuî'ye göre: Hicaz denilmesi­nin sebebi, Necd ile Tihame arasında kalışındandır. İbn Kelbî ye göre de: Hicaz denilmesinin sebebi, etrafının dağlarla çevrili olu-şundandır. Bu bölge içinde bulunan Muhterem (Yasak) Bölge hariç geri kalan Hicaz toprakları, Serbest Bölge topraklarından 4 bakımdan ayrılır.

a) Müşrikler veya anlaşmalı olan gayr-ı müslimler yer-leşemezler. Ebû Hanîfe yerleşebilecekleri fikrindedir. Usey b. Abdillah b. Utbe b. Mes'ud'un Hz. Âişe'den rivayetine göre: Hz. Âişe şöyle demiştir: Resulüllah (s.a.v) yaptığı anlaşmanın sonun­da şöyle buyurmuştur.

"Arap Yarımadasında iki din bir arada bulunmaz.   

Hz, Ömer, zımmîleri Hicaz toprağından çıkarmıştır. Tacir ve san'atkâr olarak gelenlere 3 gün kalabilecekleri hükmünü koy­muştur. 3 günün sonunda çıkarılmışlardır.

Hz. Ömer'in bu tatbikatı sonraları da aynen kabul edilmiştir. Zımmîlerin Hicaz bölgesinde yerleşmelerine, ev bark sahibi olma­larına izin verilmemiştir. 3 gününü dolduran, bulunduğu yeri terk eder. Bir başka yerde 3 gün daha kalabilir. Mazereti olmaksızın Hicaz bölgesinin bir yerinde 3 günden fazla kalırsa ta'zir cezası ve­rilir.

(1) Muvatta, Medine, 18, 19.

316

Ahkâm-ı Sultaniyye

b) Müşrik, zrnımî ve anlaşmalıların ölüleri Hicaz bölge­sine defne dilemez. Defnedilmişse Hicaz bölgesi dışına çıkarılır. Ölülerin bölgeye defnedilmesine göz yummak orada devamlılığı ve sanki orada yerleşmeyi ifâde eder. Taşınacak mesafe uzak, ce-sed bozulacak; mezardan çıktığında zarar da meydana gelecekse Hicaz toprağına defnedilirler.

c)  Hicaz toprağı içinde bulunan Resûlüllah (s.a.v)'m şehri Medine muhterem bir şehirdir. Bitkilerini koparmak, avlarını avlamak, ağaçlarını kesmek aynen Mekke'deki gibi, ha­ramdır. Ebû Hanîfe bu nevi hareketleri Medine'de mubah sayar, ceza vermez, Medine'yi diğer serbest şehirler hükmünde tutar. Bir kimse Medine'nin ağaçlarını keser avını öldürürse bir görüşe göre, elbiseleri çıkartılır, alınır. Bir görüşe göre de; ta'zir cezası uy­gulanır.

d) Hicaz toprakları, Itesûlüllah (s.a.V)in bu yerleri fet-hedişine göre 2'ye ayrılır.

aa) Resûlüllah (s.a.v)ın iki hakkından biri olan, kendisine hi­be edilenleri alışı.

bb) Feyy ve ganimetlerden yirmi beşte birini (1:25) aldı­ğa yerler. Feyyin beşte dördünü (4: 5) savaşçılara dağıtırdı. İşte sayılan bu iki hak Resûlüllah (s.a.v) için bir mal iktisabı yolu ol­muştur. Bâzan ashabına elde edilen malların beşte dördünü ver­miş, bazan bu miktardan az, bâzan da çok vermiştir. Arta kalanı da müslümanlarm ihtiyaçları için ihtiyaten elde tutmuşlardır.

Resûlüllah (s.a.v), vefat ettiklerinde, müslümanlar feyy ve ganimet malından bıraktığı bu malların hükmünde ihtilâf göster­mişlerdir. Bir kısmı mîras malı sayarak mirasçılarına taksimini istemişlerdir. Bir kısmı ise, onun halifesi olacak kimseye bırakıl­ması ve onun bu malları âmme işlerine ve cihad için harcamasını istemişler, İslâm Devletinin Hazîne malı olduğunu belirtmişler­dir. Hukukçuların ekseriyeti ise: Zekât ve diğer gelirler genel menfaatlere harcanır. Nitekim Resûlüllah (s.a.v)'in hazînesinde bulunan gelirler öşür gelirleriyle zekâtlardır. Haraç arazî olmadı­ğından haraç malı da malları arasında yoktur. Çünkü bir kısım Hicaz arazîsi alındığında geri verildi. Bir kısmı da üzerinde müs­lüman olanlara bırakıldı. Her iki durumda da öşür arazî işlemi ya­pıldı. Bu bakımdan geride kalan bu malları dağıtmak gerekir, de­mişlerdir.

Resûlüllah (s.a.v)'in Özel gelirleri mâhiyetinde olan,

kendisine bağışlanan mallar sınırlıdır. Çünkü Özel mâhiyette bi­rer gelir olan bu malları almış ve belli yerlere dağıtmışlardır. Bu yerler de 8 kısımdır.

1- Resûlüllah (s.a.v)m ilk mâliki bulunduğu arazî: Benî Nadîr mallarından, Yahûdî Muhayrık'm vasiyyet ettiği arazîdir. Vâkıdî'nin anlattığına göre:

Yahudi Muhayrik, Uhud muharebesinde iman eden, Nadîr oğullarının bilgin adamlarındandır. Uhud harbinde müslüman olmuş, Peygamber (s.a.v) le birlikte savaşmıştır. Savaş esnasında şehîd düşmüştür. Bu esnada 7 ev dolusu malını Resûlüllah (s.a.v)'a vasiyyet etmiştir. Bunlar: Her cins yiyecek maddelerinin bulunduğu 1 anbar, 1 anbar un, 1 ev. kadın hizmetçi, 1 sarnıç su, 1 ev dolusu kuzu, 1 sürü at, 1 sürü koyun, sığır ve deve.

2- Allah'ın Feyy malı olarak Resûiüllah (s.a.v)'e nasîb ettiği Nadîr oğullarının Medine'deki arazîsi. Onları bu topraklardan çı­kardı,   mallarını,   canlarını  kendilerine   bağışladı.   Yalnız silâhlarına müsâade etmediler. Develerinin götürebileceği kadar mallarını alıp Hayber ve Şam taraflarına gittiler. Toprakları tamamen Resûlüllah (s.a.v)'e kaldı. Yalnız onlardan Yamin b. Umeyr, Ebû Sa'd b. Veheb zaferden Önce müslüman oldular. İslâmlıkları kabul edildi. Mallarının hepsi kendilerine bırakıldı. Sonra Resûiüllah, (s.a.v) diğer mal ve arazî ile Nadir oğullan arazisini ilk muhacirlere dağıttı. Ensâr'a vermedi. Ensârdan Sehl b. Huneyf ve Ebû Dücâne Simak b. Harşe fakir olduklarını söyledi­ler. Resûlüllah (s.a.v) da arazînin mülkü kendine âit olmak üzere

onlara da toprak verdi. İşte kendi nasibine düşen, hibe edilen mal­ları, O istediği şekilde tasarruf ederdi. Ailelerine infakta bulunur­du. Sonra Hz. Ömer bu arazîyi Abbas ve Hz. Ali'ye teslim etti. Maksadı, Resûlüllah (s.a.v)'ın ailelerinin masraflarım görmeleri­ni sağlamaktı.

3, 4, 5 'nci gurup özel malları, (Sadaka malları): Hayber'deki üç kaledir. Hayber'de 8 kale vardı. Naim, Kamus, Şıkk, Natat, Ketiy-be, Vetiyh, Selâlüm ve Sa'd b. Muaz kaleleridir.

Bu kalelerden ilk fetholunanı Naim kalesidir. Burada Mu-hammed b. Mesleme'nin kardeşi Mahmud b. Mesleme öldürül­müştür. İkinci fetholunan İbn Ebi'l-Hukeyk'in kalesidir. Onun kalesi Kamus ismini taşıyan kaledir. Bu kaleyi aldığında, Huyey b. Rebi' b. Ebi'l-Hukeyk'in yanında büyüyen Safiyye binti Huyey b. Ahtab'i câriye olarak alması sonra da âzâd edip onunla evlenme­sidir. Azâd etmeyi de Safiyye'nin mihri saymıştır. Sonra Sa'b b. Muâz'ın kalesini aldılar. En büyüğü, içinde yiyecek mal ve hay­vanları en çok olanıydı. Bu kaleyi tâkîben de Şıkk, Natat ve Ketîybe kalelerini aldılar. İşte sayılan şu 6 kale silah zoruyla alın­mıştır. Bunlardan sonra Vetiyh ve Selâlüm kaleleri alındı. Her iki kale 10 gün kadar kuşatıldı. Sonunda canlarının bağışlanıp, ser­best bırakılıp gitmeleri için sulh teklifinde bulundular. Teklifleri kabul edildi. Anlaşma yoluyla kaleler alındı.

Resûlüllah (s.a.v), 8 kaleden 3'üne, Ketiybe, Selâlüm ve Vetiyh kalelerine mâlik oldu. Bu kalelerden Ketiybe'yi ganimet malının beşte biri (1: 5) olarak aldılar. Vetiyh ve Selâlüm kalelerim ise Al­lah ona Feyy olarak nasîb etmiştir. Çünkü bu 2 kaleyi de sulh yo­luyla almışlardır. Her 3 kale de feyy ve beşte bir mal olarak Resûlüllah (s.a.v)'ın öz malı olmuştur. Sonra yine bu malları müs-lümanlara dağıtmıştır. Hayber'de elde edilen ve geriye kalan beş­te dört (4: 5) malı da müslümanlar arasında paylaştırmıştır.

Bu cümleden olarak Hayber vadisi, Şerir vadileri ve Hadır vadisi de ganimetler arasındaydı. Peygamber (s.a.v) vadileri 13 sehme ayırdı. Hudeybiye anlaşmasına katılıp da bu harpte bulun­mayan, bu harpte bulunup da Hudeybiye anlaşmasında bulunma­yan 1400 kişiye (Cabir b. Abdillah her ikisinde de olmadığı halde, hazır kabul edilmiş, hisse verilmiştir) şu şekilde taksim etti. 1400 kişinin 200'ü süvari idi. Bunlara 600 sehim ayrıldı. Geri kalan 1200 kişi piyade idi. Bunlara da 1200 sehim verdiler. Her 100 kişi­ye 1 sehim, her 100 süvariye 3 sehim vermek suretiyle vadileri 18 ana sehme paylaştırmışdı.

6- Fedek arazîsinin yarısı. Hayber fetholununca Fedek halkı elçi Muhayyisa b. Mes'ud ile Resûlüllah (s.a.v)e gelerek anlaşma teklif ettiler. Resûlüllah (s.a.v) da kabul buyurdular. Anlaşmaya göre:   Fedek  arazîsinin yarısı  hurma  ağaçlarıyla birlikte Resûlüllah (s.a.v)'e verildi. Diğer yarısı da Fedek halkına kaldı. Böylece Fedek arazîsinin yarısı Resûlüllah (s.a.v)'ın şahsına âit oldu.

Hz. Ömer, Fedeklileri Hicaz bölgesinden çıkarıncaya kadar arazînin diğer yarısı onlarda kaldı. Resûlüllah (s.a.v) hissesine düşen Fedek arazîsini kıymetlendirdi. Kıymetlen direnler Mâlik b. et-Teyyihan, Sehl b. Ebî Hayşeme, Zeyd b. Sâbiftir. Yekûn kıy­metin yarısı olan 60 bin dirheme Fedeklilere bırakmıştır. Bu ka­dar dirhemin" yarısını Resûlüllah Cs.a.v) kendi ev ihtiyaçları için bırakmış, diğer yarısını da bütün müslümanlarm işlerine harca­mıştır. Her iki yarı da bugün bütün müslümanlarm elindedir. On­ların menfaatına işletilmektedir.

7- Özel gelirlerinden yedincisi de Vâdi'l-Kura'nın üçte biri (1: 3)dir. Çünkü bu arazînin üçte biri Uzre oğullarının, üçte ikisi (2:3) de Yahûdile rindi. Yahudiler ellerindeki arazînin yarısını Resûlul-lah'a (s.a.v) vermek suretiyle anlaşma yaptılar. Dolayısıyla Vâdi'l-Kura'nın üçte biri (1: 3) Resûlullah'ın (s.a.v) olmuş oldu. Di­ğer üçte biri Yahudilerin, üçte bir de Uzre oğullarının olmuştur. Hz. Ömer, müslüman olmayan Uzre oğullarını ve Yahudileri Hi­caz'dan sürünceye kadar toprakları ellerinde kalmıştır. Resûlül­lah (s.a.v), hisselerine düşen arazîyi kıymetlendirdi. O zamanın para birimi ile 90 bin dînar tutmuştur. Resûlullah (s.a.v), Uzre oğullarına,

- "İsterseniz bu paraya arazînizi bize satın, isterseniz yarı fiyatı olan 45 bin dînar paraya geriye size verelim", tek­lifinde bulundular. Onlar da 45 bin dinara geriye bu arazîyi satın almışlardır. Bunun sonucu olarak Vâdi'l-Kura'nm üçte ikisi (2: 3) Uzre oğullarının eline geçmiştir. Resûlullah da (s.a.v) paranın ya­rısını kendi masraflarına, diğer yarısını da âmme işlerine sarf et­mişlerdir. Arazînin tamâmı Hz. Ömer zamanından itibaren bü­tün müslümanl...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hicaz bölgesi Peygamberin özel gelirleri
« Posted on: 20 Nisan 2024, 18:29:29 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hicaz bölgesi Peygamberin özel gelirleri rüya tabiri,Hicaz bölgesi Peygamberin özel gelirleri mekke canlı, Hicaz bölgesi Peygamberin özel gelirleri kabe canlı yayın, Hicaz bölgesi Peygamberin özel gelirleri Üç boyutlu kuran oku Hicaz bölgesi Peygamberin özel gelirleri kuran ı kerim, Hicaz bölgesi Peygamberin özel gelirleri peygamber kıssaları,Hicaz bölgesi Peygamberin özel gelirleri ilitam ders soruları, Hicaz bölgesi Peygamberin özel gelirleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes