> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Ahkamüs Sultaniye >  Hacc emirleri ve haccı idare
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hacc emirleri ve haccı idare  (Okunma Sayısı 1213 defa)
09 Mart 2011, 13:05:58
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 09 Mart 2011, 13:05:58 »



ONUNCU BÖLÜM
Hacc Emirleri Ve Haccı İdare


HAC İŞLERİNİ YÜRÜTME
 

Hacc işlerini idare iki kısımdır, a) Hacı kafilesinin yolculu­ğunu idare, b) Hacc farizasının yerine getirilmesini idare.

a) Hacc yolculuğunu idare: Bir tedbir, siyâset ve liderlik işidir. Yolculuğu idare edecekte aranılan şartlar: Kendisine uyu­lur, keskin görüş, şecaat, heybet ve doğruluk sahibi olmalıdır. Bu şart ve vasıfları taşıyan idarecinin işleri yürütmede pek çok hak ve görevleri vardır. Şöyle ki:

1- Hareket edilecek yere, yolculukta konma mahallerine hacı adaylarını toplamak, ayrılmalarını önlemek. Mallarının ve kendi­lerinin helak ve kaybolmam al arı için bu tedbiri almak.

2- Yürüyüş esnasında ve konma yerlerinde hacıları bir düzene koymak. Bunun için hacıları gruplara ayırarak her bir grup için bir kılavuz tâyin etmek. Böylece her grup, yürüyüşte ve konma ânında kendi kılavuzunu bilir, kargaşalığa, yanlışlığa maruz kal­mazlar, kılavuzlarını kaybetmezler.

3- Yürüyüş ânında yolculara arkadaşlık eder, yumuşak davranır. Böylece zayıflar yürüyüşten âciz kalmaz, yolda kesilenler, ânı bir hâli zuhur edenler yolculuğu bırakmaz. Peygamber (s.a.v) de hadîs-i şeriflerinde,

"Zayıf olan yolcular, yolcu kafilesinin reisidir.”[103] buyur­muşlardır. Bu hadîs-i şeriften maksat binek hayvanı zayıf olan kimsenin yürüyüşü ile yürümek, bütün yolcu kafilesi için gerekli bir iştir.

4- Geniş, ot ve suyu bol yollardan gitmek. Etrafı sarp, otsuz ve kurak yollardan gitmekten kaçınmak.

5- insanların ve hayvanların yiyecek ve içecekleri azalmca yi­yecek ve içecek aramak.

6- Konak yerlerinde ve yürüyüş ânında kafileyi tehlikelere karşı korumak, onları tam mânâsiyle emir ve komutası altına al­mak. Bu suretle de fasık, bozuk yapılı insanların adam kaçırmala­rına, hırsızların mal çalmalarına engel olunur.

7-  Hacc kafilesini yürüyüşten alıkoyan şeyleri önlemek, kafiledeki hacı adayları razı oluyorlar ve kafile başkanı muktedir olduğunu kestiriyorsa, hacca mani olanlarla savaşmak veya mal harcamakla tehlikeyi gidermek. Fakat hiç kimseyi bu işlere zorla­yamaz. Herkes isteyerek, gönül hoşnudluğuyla bu işlere katılır. Hac yolculuğu ânında kuvvet bulmak uğruna mal sarfetme zorun­lu değildir.

8- Anlaşmazlığa, ihtilâfa düşmüş olan hacı adaylarının arası­nı bulmak. Kafile başkanı bu kimselerin arasında zorla hüküm vermeye kalkışmaz. Eğer kendisine hüküm vermesi için bir yetki verilmişse, yetki veren kimsenin ülkesi halkı arasındaki ihti­lâflarda hüküm verir, bu hükümleri hukuken geçerlidir. Hac kafilesi, hâkimi bulunan bir ülkeye girerse o zaman, o yer hâkiminin de kafile idarecisinin de ihtilâf hakkında hüküm vermesi caizdir, hukuken ikisi de yetkilidir. Hangisi hüküm vermişse onun hükmü geçerlidir. İhtilâf, hac kafilesinde bulunan biriyle o ülke halkından biri arasında cereyan etmişse, ihtilâfa ülke hâkimi el kor.

9- Kafileden geri dönmek isteyene destek olmak, hıyanette bu­lunanları cezalandırmak. Fakat verilecek cezalarda aşırıya gide­mez. Ceza verme hususunda, kendisine, tâyin eden makamca yet­ki verilmiş olması gerekir. Kafile reisi ictihad sahibi bir hukukçu ise, kendisinden fetva da istenir.

Kafile bir ülkeye girer ve orada cezalan infaz edecek bir görevli bulunursa, duruma bakılır. Kafile başkanı cezayı o ülkeye girme­den vermişse verilen cezayı infaza hac kafilesi başkanı daha yetki­lidir. Cezayı o ülkeye girdikten sonra vermişse, o ülkenin ceza infaz memuru verilen cezayı tatbike kafile başkanından daha yet­kilidir.

10- Vaktin geniş ve müsâid olmasına dikkat etmeli, geride ka­lanlar yetişmeli, dar bir zamanda onları sıkı bir yürüyüşe tâbi tut­mamalı. Mîkâfa ulaşıldığında, hacı adaylarının ihrama girebil­meleri, sünnetleri yerine getirmeleri için bir süre müsâade etmeli. Vakit geniş ve müsâid ise Mekke'ye girerler ve Mekke halkı ile bir­likte Arafat'a vakfeye çıkarlar. Vakit dar ise Mekke'ye girmekten vaz geçip doğruca vakfe için Arafat'a kafileyi sevk eder. Arafat'ta vakfeye yetişmezse kafileye hac farzını yaptıramamış olur.

Vakfe vakti Arefe günü Öğleden, birinci kurban bayramı günü ikinci fecrine (şafak vaktine) kadardır. Kim bu vakit arasında vakfeye ulaşırsa hac farzına ulaşmış olur. Bayramın birinci günü ikinci fecre kadar vakfeye yetişememisse hacc ibâdetine yetişe-memiş sayılır. Haccın diğer menâsikini yerine getirir, cezası olan kurbanı keser, imkân bulursa müteakip sene, özürle gidememişse daha ileriki seneler hacca gider. Vakfeye yetişememiş olduğun­dan "Yaptığı menâsikin hepsi birden umre sayılır" denemez. Yeti­şememekle haccı ihlâl etmiştir. Bu, meşru hale getirilemez, dolayısiyle umre sayılamaz. Ebû Hanîfe'ye göre, umre sayılır. Ebû Yu­suf a göre de vakfeye yetişememekle beraber, kişinin ihrama gir­mesi umre sayılır.

Hacc kafilesi Mekke'ye ulaşmış, kafileye katılacak kimse de kalmamışsa, hacc yolculuğunu idare eden kafile başkanının göre­vi bitmiştir. Kafileye dönmemiş, henüz katılacak kimseler varsa, onlar hakkında idareciliği devam eder. Onların itaatleri konusun­da vereceği hükümlerden, gelmemiş olanlar sorumludur. Hacı adayları hacc farzının bütün icaplarını yerine getirince, alâ­kalarını kesmeleri için birkaç gün müddet verir. Şehirden çabuk­ça çıkmalarını isteyemez, bu hususta kötülük edemez. Aksi halde kafileye zarar vermiş olur.

Hacılar kafile idarecisiyle Mekke'den ayrılınca, doğruca Medi­ne'ye Resûlüllah'ın (s.a.v) kabrini ziyaret için yola çıkarlar. Bu su­retle hacıların Beytullahla, Resûlullahm (s.a.v) kabrini ziyaretle­rini sağlamış, Resûlullah'a (s.a.v) hürmet edildiğini, ona itaat hakkının yerine getirildiğini ispatlamış olur. Peygamberin (s.a.v) kabrini ziyaret müstehabdır. Hacıların güzel âdetlerindendir. Ziyaret edilmezse de hacc farzına bir zarar gelmez. Çünkü haccın farzı değildir.

Nafi', İbni Ömer'den, O da Resulullah1 tan (s.a.v) şu hadîs-i şerifi rivayet etmiştir:

"Kim benim kabrimi ziyaret ederse kıyamette ona şefa­atim vâcibtir."[104] buyurmuşlardır. Utebî'nin anlattığına göre:

"Resûlüllah'ın (s.a.v) kabri yanındaydım. O esnada bir Arabî geldi, kabri karşısına aldı, selâm verdi, güzel harekette bulundu ve sonra şöyle dedi:

- Ey Allah'ın Resulü, Allah'ın şöyle buyurduğunu kitabında buldum. "Eğer onlar nefislerine kötülük ederlerse sana gelirler. Allah'dan afv dilerler. Resulü de onlar için afv diler. Onlar Allah'ı çok tevbe kabul edici ve bağışlayıcı bulurlar."

(K K. 4: 64). Şüphesiz ben de günahlarımdan tevbe ederek Rab-bım nezdinde bana şefaatçi olmanı istemek için sana geldim." Son­ra Arabî ağladı ve şu şiiri okudu:

"Ey şu düz yere kemikleri defnolunan ve o kemiklerin koku­suyla yüce yerlerin en güzel kokulusu hâline gelen yerde yatan in­sanların en hayırlısı,

İçinde yatan sen olan şu kabre canım feda olsun. O kabirde bü­tün cömertlikler, iyilikler, temizlikler mevcuttur."

Sonra binek hayvanına bindi ve geçti gitti. Bir an uyuklayıver-dim. O anda gördüm ki Resûlullah (s.a.v) bana şöyle buyuruyor:

'Ey Utebî! Git ona. Allah'ın onu afvettiğini haber ver."

Sonra, hacc kafilesi reisi, dönüşte başlangıçtaki gibi bütün yetki ve haklarını kullanır. Yola ilk çıktıkları yere kadar yetkisi devam eder. Oraya gelince Hacc kafilesi başkanlık görevi sona er­miştir.

b) Hacc emirliği, idareciliği; Hacc ibâdetini ibâdet olarak yerine getirmek içinse, namaz için tâyin olunan imamın durumu gibidir. Namaz için imam olacak kimsede aranılan gerekli şartlar Hacc ibâdetini yaptıracak için de aranır. Fazla olarak Hacc hak­kında tam mânâsiyle bilgi sahibi olacak. Bu idarecinin idarecilik süresi 7 gündür. Başlangıç zamanı Zilhicce ayının 7. günü öğle na­mazı vakti, sonu traş gününe kadar ki, bu da Zilhicce ayının 13'ün-cü günü ikinci yarısına kadardır. Bu günlerden Önce ve sonra em­rindeki şahıslar üzerine bir yetkisi yoktur.

Hacc idareciliği mutlak ise, her yıl hacc mevsiminde hacc far­zını yerine getirmeye yetkilidir. Bu yetki geri alınmadıkça devanı eder. Yalnız bîr yıl için özel olarak tâyin edilmişse başka seneler, hacc farzı idareciliği yapamaz.

Özel hacc idarecisi tâyin edilen kimsenin üzerinde birleşilen 5 hüküm vardır. Altıncısı hakkında ihtilâf mevcuttur.

1- Hacıların ihrama girecekleri vakti belirtmek, toplu yapıla­cak işlerde idareciye uymayı emretmek.

2- Dince tesbit edilen hacc menasikîerini belirlenen şekilde ye­rine getirmek. Sonra yapılacak olan önce, önce yapılacak olan son­ra yapılamaz. Yapılacak ibâdetlerde tertip, sıraya uymanın hük­mü müstehab da olsa durum böyledir.

3- Cemâatle namaz kılanların namazını imamın takdir etmesi gibi, Hacc idarecisi de durulacak yerleri, süreyi oradan hareketi takdir ve tesbit eder.

4- Dince yapılması belirtilen hacc rükünlerinde idareciye uy­mak, yapacağı dualara "Amin" demek. Söz ve harekette ona uy­mak. Duaların toplu yapılması, duanın kabul edilmesi için daha iyi bîr hareket tarzıdır.

5- Hacc hutbeleri okunan günlerde topluluğa namazda imam olmak. Hacıları hutbe ve namaz için toplamak. Hutbe okunan va­kitler de 4'tür.

Birincisi, ihrama girmeden önce okunan hutbedir. Haccın baş­langıcından, sünnet ve menduplanndan bahsedilir, sonra öğle na­mazı kılınır. Eğer ihramdan sonra bırakıhyorsa 7'nci Zilhicce gü­nü Mekke'de cemâatle öğle namazı kılınır. Sonra hutbe okunur. İşte bu hutbenin her ikisi de okunacak olan 4 hutbeden ilki sayılır. İhramlı iseler telbiye ile, ihramsız iseler tekbirle hutbeye başla­nır. Böylece hacı adayları ertesi günü Mina'da olacaklarını bilir­ler.

8'inci Zilh...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hacc emirleri ve haccı idare
« Posted on: 28 Mart 2024, 11:40:22 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hacc emirleri ve haccı idare rüya tabiri, Hacc emirleri ve haccı idare mekke canlı, Hacc emirleri ve haccı idare kabe canlı yayın, Hacc emirleri ve haccı idare Üç boyutlu kuran oku Hacc emirleri ve haccı idare kuran ı kerim, Hacc emirleri ve haccı idare peygamber kıssaları, Hacc emirleri ve haccı idare ilitam ders soruları, Hacc emirleri ve haccı idareönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes