> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Ahkamüs Sultaniye > Cuma imamlığı kıldırma usûlü
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cuma imamlığı kıldırma usûlü  (Okunma Sayısı 6086 defa)
09 Mart 2011, 13:10:04
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 09 Mart 2011, 13:10:04 »





C- CUMA İMAMLIĞI, KILDIRMA USÛLÜ


Cuma namazına imam tâyini hususunda hukukçular ihtilâf göstermişlerdir.

a) Ebû Hanîfe ve Iraklı diğer hukukçulara göre: Cuma imam­lığı devlet reisinin yapması gereken işlerdendir. Cuma namazı ancak Devlet Reisinin veya naîb tâyin edeceği birinin hazır bulun­ması ile sahih olur.

b) Şafiî ve Hicazlı diğer hukukçulara göre de: Cuma namazına imam tâyini sünnettir. Devlet Başkanının hazır bulunması cu­manın şartından değildir. Namaz kılanlar Cumanın şartlarına göre namazı edâ ederlerse, namazları muteberdir.

Her ne kadar imam tâyini uygun olmazsa da kölenin Cuma imamı olması caizdir. Çocuğun Cuma imamlığı hakkında iki gö­rüş vardır. Bir fikre göre: Köy olsun, şehir olsun, ancak zaruri se­beplerle etrafa gidilebilen bir yer ise ve kış-yaz gidilip gelinmiyor­sa o yer sakinlerine çocuğun imamlığı muteberdir. Ebû Hanîfe'ye göre Cuma yalnız şehirlerde kılınır. Bu bakımdan çocuğun köyler­de imamlığı caiz değildir. Burada sözü geçen şehir teriminin hukukî tarifi ise: İdâri ve cezai kaideleri yürüten bir idarecinin, kazaî hükümleri yerine getiren bir hâkimin bulunduğu yerlerdir. Ebû Hanîfe şehir dışında oturanlara cuma farz değildir, Şafiî ise şehir dışındakilere şehirde okunan ezan sesi duyuluyorsa onlara da cuma farzdır, der.

Cuma namazı kılınacak yerdeki cemaat adedinde de ihtilâf vardır. Şafiî'ye göre: Cuma namazı farz olan topluluktan kadın­lar, köleler, misafirler çıktıktan sonra 40 kişinin bulunması gere­kir. Şafiî mezhebi hukukçuları imamın bu miktara dâhil olup ol­madığı konusunda ihtilâf etmişlerdir. Bir kısmı imamdan başka 40 kişinin bulunması gerekir, bir kısmı da imamla birlikte 40 kişi­nin bulunması gerekir, derler. Zührî ve Muhammed b. Hasan'a göre, imamdan başka 12 kişinin bulunması gerekir. Ebû Hanîfe ve Müzenî'ye göre, imamla birlikte 4 kişinin bulunması gerekir. Leys b. Sa'd ve Ebû Yusuf a göre, biri imam olmak üzere 3 kişi ile cuma namazı kılınır. Ebû Sevr'e göre de, diğer namazlar gibi Cu­ma namazı da bir imam ve bir kişi de cemaat olmak üzere 2 kişi ile kılmabilir. İmam Mâlik'e göre, Cuma'nm kılınabilmesi için adet mühim değildir. Mühim ve muteber olan, çoğu seferi olmayan kimselerden olmasıdır. Cemâat olacak şahısların orada uzun sü­re oturması gerekir. Yolculukta ve şehir dışında cuma farz değil­dir. Ancak bir beldenin, evlerine ulaşınca cuma farz olur.

Şehir geniş ve köylere evleri bitişik, halk da kalabalıksa şeh­rin diğer namaz kılınan yerlerinde Cuma namazı kılınır. Binaların bitişik oluşu bu şekil harekete engel teşkil etmez; Bağ­dat gibi. Bir şehrin camisi genişse, halkın tamâmım da alabiliyor­sa, (Mekke gibi) o zaman yalnız bir yerde namaz kılınır. Şehrin ev­leri bitişik, camisi de kalabalık yüzünden cemâatin tamâmım ala­mıyorsa, (Basra gibi), Şafiî'ler halkın kalabalık oluşu zaruretine binâen birden fazla bir yerde cemâatle namaz kılınıp kılınamıya-cağı hususunda fikir ayrılığı göstermişlerdir. Bazıları cuma na­mazı başka yerde kılmak da caizdir der, bir kısmı da, yer darsa ge­nişletilsin, dışarılarda, caddelerde cuma kılsınlar, başka bir yer­de cuma namazı kılmak olmaz, topluluğu bölmeye, muhtelif yer­lerde cuma namazı kılmaya bir mecburiyet yoktur, derler.

Bir şehirde, iki yerde cuma namazı kılınırsa ora halkı namazı vakit yönünden ayırt etmemelidirler. Bir ayrılık olursa bu mes'elede iki görüş vardır. Bir görüşe göre, namazı ilk kılanlannki yerine gelmiştir. Greç kılaniannki yerine gelmemiştir. Yeniden öğle namazını iade etmeleri gerekir. İkinci görüşe göre, camilerden büyük olanın ve Sultanın hazır bulunmuş olduğu yer­de kılman cuma namazı muteberdir. İsterse burada kılman na­maz Önce kılınsın, isterse sonra kılınsın. Küçük namazgahta, camide kılman namaz, yerine gelmemiştir. Ora cemâati öğle na­mazını iade ederler.

Cuma namazına imam tâyin edilen, beş vakit namazı kıldıra-maz. Beş vakit namaza imam tâyin edilenin Cuma namazım kıl-dırabilip kıldıramıyacağı hakkında görüş ayrılığı'vardır. Yalnız Cuma namazım başlı başına bir ibâdet kabul edenlere göre, beş vakit namaza imam tâyin edilen, cuma namazına imam olamaz. Cuma namazını o günün öğle namazına sayanlar, beş vakit na­maz için tâyin edilen imamın cuma namazına imamlığı caizdir, derler. İmam olan şahıs, Cuma namazının 40 kişiden aşağı cema­at olunca namazın kıhnamıyacağı görüşünde ise, gerçekten cemâat de 40 kişiden aşağı ise, cemaatın görüşü de 40 kişiden aşa­ğı da olsa cuma namazının kılınacağı noktasında ise, Cuma ima­mı, onlara imam olamaz. İşte o zaman cemaat arasından, cemâatin görüşünde olan birini kendine halef tâyin eder. O, cu­mayı kıldırır. İmam, 40 kişiden az olunca da cuma namazı kılına­bileceği görüşünde, cemâat de aksi görüşte ise ve cemâat de 40'dan azsa imam ve cemâate cuma namazı kılmak gerekmez. Çünkü cemâat, 40'dan fazla olunca cuma namazının sahih olacağı görü­şünde, imanı ise cemâat 40'dan az olduğu için cuma namazı kıla­cak cemâat bulamamaktadır. Cuma imamı tâyin eden halîfe ima­ma, "40'dan az cemâate namaz kıldırma" demişse, imamın mezhe­bine göre 40'dan az cemâatle cuma namazı kılınacak da olsa na­mazı kıldıramaz. Çünkü cuma imamlığı 40 kişi için muteber, 40'dan aşağı da ise muteber değildir. Yalnız 40'dan az olunca ken­disi imamlıktan men edilmesine rağmen cemâatten birini kendi­sine halef tâyin eder, o, cumayı kıldırır. Tâyin eden başkan "40'dan az cemaate Cuma namazı kıldırmasını" emretmişse, ima­mın mezhebi de aksi görüşte ise iki durum vardır. İmamın yönünden cuma namazı kılınamıyacağından, cumayı kıldırması bâtıl­dır. İkinci görüşe göre, cemaattan "cemâat 40 kişiden de az olsa cuma namazı kılınır" görüşünde olan birini imamlığa halef tâyin eder, o cuma namazını kıldırır. Böylece Cuma namazı da muteber olmuş olur.[99]




[99] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 199-202.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cuma imamlığı kıldırma usûlü
« Posted on: 29 Mart 2024, 18:42:26 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cuma imamlığı kıldırma usûlü rüya tabiri,Cuma imamlığı kıldırma usûlü mekke canlı, Cuma imamlığı kıldırma usûlü kabe canlı yayın, Cuma imamlığı kıldırma usûlü Üç boyutlu kuran oku Cuma imamlığı kıldırma usûlü kuran ı kerim, Cuma imamlığı kıldırma usûlü peygamber kıssaları,Cuma imamlığı kıldırma usûlü ilitam ders soruları, Cuma imamlığı kıldırma usûlüönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes