๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Ahkamüs Sultaniye => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 10 Mart 2011, 14:37:10



Konu Başlığı: Bir yere hâkim tâyini
Gönderen: Sümeyye üzerinde 10 Mart 2011, 14:37:10
 

F- BİR YERE BİRDEN FAZLA HÂKİM TÂYİNİ

 

Bir ülkeye iki hâkim tâyini yapılırsa her iki hâkimin tâyini de üç sebeple muteber olur.

1- Her ikisine ayrı ayrı yerler göstermek suretiyle görevleri belirtilir. O yerlerde hâkimliklerini yaparlar.

2- Aralarında görev taksimi yapmak suretiyle tâyinleri yapı­lır. Birine borçlar hukuku ihtilâflarını, diğerine aile hukuku ihtilâflarını verir. Her ikisi de aynı ülkede kendilerine âit özel gö­revlere bakarlar.

3- Aynı ülkede her ikisine de bütün ihtilâflara bakma yetkisi verilir. Şafiîler bu türlü tâyinde farklı görüştedirler. Bir gruba gö­re: Böyle bir tâyin^ işlerde karışıklıklara, ihtilâflara, yetki müda­halesine yol açacağından, bir ihtilâf her ikisine de gidebileceğin­den karışıklık sürer gider. Bu bakımdan böyle bir tâyin hukuken doğru değildir. Birincinin tâyini muteber olur. Eğer bir İhtilâf çık-mıyorsa her ikisinin hâkimliği de muteber olarak kain-. Ekseriye­ti teşkil eden Şafiî hukukçularına göre de: Vekâlet gibi bir niyabet olduğundan böyle tâyinler caizdir. Dâvâcı tarafından, dâva her ikisine de götürülebilir. İhtilâfın çözümü şöyledir: Eğer yer bakı­mından her ikisi de dâva mahalli hâkimine aynı uzaklıkta iseler, yakın olan hâkim tercih edilir. Taraflar yerce aynı uzalıkta değil­lerse, aralarında kura çekilir. Bir görüşe göre de, taraflar anlaş­madıkça hâkimliğe müracaat uygun olmaz.

Ahkâm-ı Sultaniyye                 [78]     




[78] El-Ahkâmu’s-Sultaniyye, Ebu’l-Hasan Habib, Bedir Yayınevi, 1/ 150.