> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Ahkam Hadisleri >  Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmek
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmek  (Okunma Sayısı 2108 defa)
23 Ağustos 2010, 16:53:57
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 23 Ağustos 2010, 16:53:57 »




Çorap, Ayakkabı Ve Mest Üzerine Giyilen, Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmek


 

Ayaklarımızı sıcak ve soğuktan, mikrop ve necasetten, zedele­yici şeylerden korumak için fotin, çizme, ayakkabı, mest, çorap ve benzeri şeyleri giyeriz. Ayağa giyilen bu gibi şeyler üzerine abdest alırken meshetmeye cevaz verildiğine göre, bu cevaz, ayağa giyilen her şey için geçerli midir? Bunlar arasında yürümeye elverişli olanı, su geçirmeyeni bulunduğu gibi, yürümeye elverişli olmayıp su geçiren çorap ve benzeri şeyler de bulunmaktadır. O halde mesele hay­li geniş ve detaylıdır.

İlgili hadîsler:                                                                 

Bilâl'dan (r.a.) yapılan rivayette demiştir ki:

"Resûlüllah (a.s.) Efendimizi ayağındaki mûk ve başındaki himâr üzerine meshederken gördüm."[16]

Ebû Davud'un bu konuda yaptığı rivayette ise Bilâl (r.a.) şöyle demiştir:

"Resûlüllah (a.s.) Efendimiz çıkıp tabii ihtiyacını giderdikten (sonra gelir), ben de ona su getirirdim. Abdest alır, sarığı ve ayağındaki mûkler üzerine meshederdi."[17]

Saîd b. Mensür'un kendi Sünen'inde Hz. Bilâl'den yaptığı rivâyette, adı geçen demiştir ki: "Resûlüllah (a.s.) Efendimiz'den işittim, buyuruyordu ki:

"Nasif ve mûk üzerine mesnediniz!"[18]

Muğîre b. Şu'be'den (r.a.) yapılan rivayette, demiştir ki:

"Resûlüllah (a.s.) Efendimiz abdest aldı, ayaklarındaki cevreb ve na'l üzerine meshetti."[19]

Önce hadîslerde geçen beş tabiri açıklamaya çalışalım:

1) Mûk: Kalın (k) ile okunur. Kalınca konçsuz bir ayakka­bıdır ki, mest üzerine giyilir. Günümüzde   bazı bölgelerde ince mest üzerine giyilen konçsuz lâstik bu cümledendir.

2) Cevreb: Her çeşidiyle çorap.

3) Na'l: Her çeşidiyle üzerinde yürüme imkânı olan ayakka­bı.

4) Hîmâr: Her çeşidiyle başörtüsü.

5) İmame: Her çeşidiyle sarık.

6) Nasîf: Başa giyilen sarık, külah, takke, örtü ve benzeri şeyler.

Hadîslerin açık delâletinden şu hükümler anlaşılmaktadır:

1- Ayağa giyilen mestler üzerine meshetmek caizdir.

2- Ayaktaki mest üzerine giyilen konçsuz ayakkabı üzerine meshetmekte bir sakınca yoktur.

3- Ayağa giyilen kalınca çorap üzerine meshedilebilir.

4- Abdest esnasında başa giyilen sarık ve benzeri şeyler üze­rine meshetmek caizdir.

5- Ayağa giyilen ve yürümeye elverişli olan ayakkabı üzerine meshetmek caizdir.

Hadîslerin ışığında müctehid imamların ve diğer ilim adamla­rının istidâl, ihticac, tesbit ve görüşleri:

a) Hanefîlere göre:

Çorap üzerine meshetmeye gelince: Deriyle kaplıysa veya alt kısmına yürümeye elverişli olacak şekilde deri yapıştırılarak ayak­kabı durumuna getirilmişse üzerine meshetmek caizdir. Hanefi imamları arasında bu hususta muhalif bir görüş yoktur.

Çorap ne deriyle kaplıysa, ne de altına ayakkabı gibi deri vurulmuşsa, o takdirde ince olup suyu emecek, deriye geçirecek du­rumda ise, üzerine meshetmek bi'1-icma' caiz değildir. Çoraplar ka­lınca ise, İmam Ebû Hanîfe'ye göre, yine de deriyle kaplı olmadığı ve altına deri yapıştırılmadığı için caiz değildir. İmam Ebû Yusuf ile İmam Muhammed'e göre, caizdir. Ancak yapılan, rivayete göre, İmam Ebû Hanife ömrünün son yıllarında bu hususta İmameyn'in kavline dönmüştür.

İmameyn belirttikleri cevaz hükmünü Hz. Muğîre b. Şu'be'nin (r.a.) hadîsiyle istidlal etmişlerdir. (626 no'lu hadîse müracaat edilmesi).

Hem bu husustaki ruhsat ve cevaz, sıkıntı ve zorluğu giderme­ye yöneliktir. Mest, fotin ve benzeri şeyi çıkarmakta meşakkat var­dır. Çorap da bu illet kapsamına girebilir.

İmam Ebû Hanîfe ise, meshin cevazı nassan sabit olmuştur, kı­yasa gerek yoktur, diyor. O halde mest ayarında yürümeye elverişli, yolculuk halinde giyilebilen her şey mest manâsına delâlet eder. Deri ile kaplanmayan veya altına deri monte edilmeyen çorap bu mânanın dışında kalır.[20]

Mest üzerine giyilen cürmûk (konçsuz lâstik, ayakkabı ve ben­zeri şey) üzerine meshetmek caizdir. Şafiî'ye göre caiz değildir. Mest giymeden sadece cürmûk giyilirse, onun üzerine meshetmek caiz olur mu? Konçları varsa caiz olur. Bunda icmâ vardır. Nitekim Hz. Ömer (r.a.) diyor ki:

"Resûlüllah (a.s.) Efendimiz'i cürmukları üzerine meshederken gördüm."[21]

Hanefîler cürmûk üzerine mesha şu şartla cevaz vermişlerdir: Abdestli iken giyilen mestler çıkarılmadan ve abdest de bozulmadan önce giyilirse, üzerine  meshedilir. Abdest bozulduktan sonra mest üzerine giyilen cürmuk üzerine meshetmek caiz olmaz.

b) Şâfiilere göre:

Ayağa giyilen mestler üzerine meshetmenin bir takım şartarı var:

a) Abdest alındıktan, ayaklar yıkandıktan sonra giyilmiş olması,

b) Ayakta yıkanması farz olan kısmı kaplayacak ölçüde olması,

c) Temiz bulunması,

d) Bağcık delikleri dışında su geçirmeyecek kadar kalın ve sık dokunmuş olması,

e) İhtiyaç anında yolculuğa çıkılacak dayanıklıkta bulunması..

O bakımdan deriden olması şart değildir, belirtilen vasıflan ta­şıyan her mest üzerine meshedilmesi caizdir.

Mest üzerine giyilen cürmuk üzerine meshetmek yeterli değil­dir.[22]

c) Hanbelilere göre:

Mestleri üzerine mesh caiz olduğu gibi, cürmuk (mest üzerine giyilen kalınca lastik ve benzeri bir ayakkabı) üzerine de caizdir. O da mest ayarında sayılır, daha çok soğuk bölgelerde, mest üze­rine giyilir. Mest üzerine mesha kıyasla onun üzerine meshetmek caiz sayılmıştır. Hasan b. Salih ve rey tarafdarları da bu görüşte­dirler. İmam Şafiî ise, Kavl-i Cedid'inde cürmuk üzerine meshetmenin caiz olmadığını belirtmiştir.

Çorap üzerine mesha gelince, İbn Münzir diyor ki: Çorap üzerine meshetmenin cevazına kail olan Ashab-ı Kiramın sayısı do­kuzdur: Ali, Ammar, İbn Mes'ud, Enes, İbn Ömer, Berâ', Bilâl, İbn Ebî Evfâ ve Sehl b. Sa'd... (Allah hepsinden razı olsun) Ashabdan sonra onların bu görüşünü benimseyen ilim adamları şunlardır: Ata', el-Hasan, Said b. Müseyyeb, İmam Sevrî, İbn Mübarek, İshak, Yakup ve Muhammed...

Ebu Hanife, İmam Mâlik, İmam Evzâî, İmam Şafiî ve başkala­rı, çorapların altına deri ve benzeri kalınca bir şey yapıştırılmadığı ve kendisi de kalın olmadığı takdirde üzerine meshetmenin ca­iz olmadığını söylemişlerdir.

Hanbelîlerin istidlal ettiği hadîs 626 nolu Muğire b. Şu'be hadî­sidir. Bu hadîsi, İmam Ahmed, Ebû Dâvud ve Tirmizî rivayet et­mişlerdir. Tirmizi: "Hasenün sahîhün" demiştir.[23]

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmek
« Posted on: 18 Nisan 2024, 16:36:03 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmek rüya tabiri, Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmek mekke canlı, Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmek kabe canlı yayın, Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmek Üç boyutlu kuran oku Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmek kuran ı kerim, Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmek peygamber kıssaları, Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmek ilitam ders soruları, Konçsuz Lastik Üzerine Meshetmekönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes