๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Ahkam Hadisleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 23 Ağustos 2010, 16:32:14



Konu Başlığı: İki Bayram Gününde Guslemek
Gönderen: Zehibe üzerinde 23 Ağustos 2010, 16:32:14
İki Bayram Gününde Guslemek

 

Bilindiği gibi, iki dinî bayramımız vardır: Ramazan ve Kurban bayramı... Müslümanların yüce Mevlâlarına karşı kulluk görevini yerine getirebilme başarısına erişmelerinin veya buna muvaffak olmalarının sevincini hep birarada kutlayıp paylaşması bayramın hikmetlerinden biridir. Büyüklerin ziyaretine gidip ellerini öpmek, küçükleri sevindirmek, fakir ve muhtaçlara yardım etmek, dost ve komşulara gidip bayramlaşmak gibi birleştirici, barıştırıcı, kaynaş­ma ve kardeşlik bağlarını sıklaştırıcı; yardımlaşma ve dayanışma gibi denge ve düzen sağlayıcı amaçların gerçekleşmesi bu günlerdle çok daha belirgin ve anlamlıdır.

Toplumla içice olurken cömertliğin, sevgi ve saygının, temizlik ve nezâketin bütün ölçülerini sergilemek kadar tabii ne olabilir?. O bakımdan Resûlüllah (a.s.) Efendimiz cuma ve bayram günlerinde sözü edilen hususlara çok daha fazla, özen gösterir ve her haliyle örnek olurdu.

Özellikle bayram günleri genel bir temizlik yapıp guslettikten sonra cami ve cemaata gitmek, dost ve yakınlarla bayramlaşmak müekked sünnetlerden biridir. Bu hususta birçok tavsiyeler vardır. Bizim konumuz ise bayram günlerinde yıkanmak olduğundan onunla ilgili hadîsi nakledip ilim adamlarının görüş ve istidlallerini nak­letmekle yetinmek istiyoruz:

el-Fakih b. Sa'd (r.a.)'den yapılan rivayette -ki bu zatın Pey­gamber (a.s.) Efendimizle sohbetleri olmuştur- demiştir ki:

"Resûlüllah (a.s.) Efendimiz cuma, arafe, fıtır ve nahr günleri guslederdi."

Onun için el-Fakih de bu günlerde eşine ve çocuklarına yıkan­malarını, ciddi temizlik yapmalarını emrederdi.[263]

Aynı hadîsi Bezzar, Bağavî ve İbn Kani'de rivayet etmişlerdir. İbn Mâce ise, İbn Abbas (r.a.) hadîsinden rivayet etmiş, cuma ke­limesini zikr etmemiştir.

Hafız İbn Hacer'e göre, hadîsin isnadı zayıftır. Bezzar'ın aynı hadîsi Ebu Râfi'den rivayeti de zayıf kabul edilmiştir.

Hadîsin isnadında zayıflık görülmüşse de, Resûlüllah'ın (a.s.) fiili bunu kuvvetlendirmektedir. Aynı zamanda ashab-ı kiram da sözünü ettiğimiz günlerde banyo yapıp temizliğe özen göstermişler­dir. O bakımdan bayram günlerinde gusletmek, yani yıkanıp temiz­lenmek sünnet veya müstehab sayılmıştır.

Hadîsin ışığında müctehid imamların görüş ve tesbitleri:

a) Hanefîlere göre:

Fıtır (Ramazan bayramı) günü erkeklerin gusletmesi, misvak kullanması, en güzel elbiselerini -ister yeni, ister kullanılmış ol­sun tertemiz- giyinmesi müstehabdır. Aynı zamanda gümüş yü­zük takınması, güzel koku sürünmesi erkenden camiye gitmesi, hut­beyi yakından dinlemesi, namazdan önce fıtır sadakasını gereken yere vermesi, o günün sabah namazım semtin camiinde kılması na­mazgaha yaya olarak gitmesi, dönerken ayrı bir yol seçmesi de müstehabdır.[264]

b) Şâfiilere göre:

İki bayram gününde gusletmek sünnettir. Aynı zamanda en gü­zel elbiseyi giyinmek, güzel koku sürünmek, tırnakları kesmek, kö­tü kokuları gidermek de sünnettir.[265]

Nâfi' tarikiyle yapılan rivayette Abdullah b. Ömer fıtır bayra­mında yıkanır, henüz namazgaha çıkmadan bunu yerine getirirdi. Rebi'in Şafiî'den yaptığı rivayete göre, Hz. Ali (r.a.) bayram, cuma ve arafe günlerinde ve bir de ihrama girmek istediğinde guslederdi.

İmam Şafiî diyor ki, ben bütün bu günlerde gusletmeyi sünnet kabul ediyorum, ama bunlar arasında cuma guslünden daha müekkedi yoktur, diyorum. Bununla beraber sadece abdest almakla yetinirse, umarım ki bu da kâfi gelir.[266]

c) Hanbelîlere göre:

Bayram için gusledip temizlenmek müstehabdır. Nitekim İbn Ömer (r.a.) fıtır (Ramazan) bayramında guslederdi. Bu anlamda bir hüküm ifade eden davranış da Hz. Ali'den rivayet edilmiştir. Gusletmenin müstehab olduğunu Alkame, Ürve, Atâ, Nahaî, Şa'bî, Katade, Ebu Zennad, İmam Mâlik ve İmam Şafiî ile İbn Münzir söy­lemiştir. Zira bu hususta İbn Abbas ve Fâkih b. Sa'd 'in "Resûlüllah (a.s.) Efendimiz fıtır ve Uzhiye (Ramazan ve Kurban bayramı) günlerinde guslederdi" mealinde rivayet ettikleri hadîsle istidlal edilir.

Ayrıca İbn Mâce şu hadîsi rivayet etmiştir:

"Şüphesiz ki bugün (cuma günü) ALLAH'ın müslümanlara bayram kıldığı bir gündür. Artık gusledin. Kimin de yanında güzel koku varsa, ondan sürün­mesinde kendisine bir zarar gelmez ve misvake gerekli olun..."

Bu rivayete göre cuma da bayram sayılıyor. Hem bayram günü insanların biraraya toplandığı, namaz için cemaat olduğu bir gün­dür ki, cumaya benzer. Sadece abdest alana bu da kâfi gelir. Çün­kü gusletmekle ilgili emir vücubu değil, istihbabı ifâde eder.

Hem bayram günü iyi bir temizlik yapmak, bulabildiği en gü­zel elbiseyi giyinmek, güzel koku sürünmek ve misvak ile dişleri temizlemek, cuma için belirttiğimiz gibi, müstehabdır.

Bayram ve cuma günleri guslün vakti fecir doğduktan sonra başlar. Fecirden önce yıkanan sözü edilen guslün sevabına nail ol­maz.[267]

d) Mâlikilere göre:

Mâlikîler bu meselede Abdullah b. Ömer'in (r.a.) fıtır bayramın­da namazgaha gitmeden önce guslettiğini dikkate alarak bayram­larda gusletmenin müstehab olduğunu söylemiştir.[268] İmam Mâ­lik "ben bunu Cuma için gusül gibi hasen görüyorum" demiştir.

Böylece dört mezhebin de bayram günlerinde gusletmenin müs­tehab veya sünnet olduğunda birleştikleri anlaşılıyor. Her ne kadar bu konuda sıhhatında ittifak edilen bir hadîs yoksa da, ashabın fiili, bunun müstehab olduğuna delil sayılır.

Ayrıca konunun başında el-Fâkih b. Sa'd’den rivayet edilen ha­dîs zayıf olsa bile amel edinilmeye salihtir. Nitekim Urve b. Zübeyir, bayram günü guslettikten sonra, bu sünnettir, demiştir.[269]

Tahliller ve neticeler:

Hafız Bezzar, "Ben bayram günü gusletmekle ilgili sahih bir hadîs hıfzetmiş değilim, derken, el-Bedrü'1-münîr'de, "İki bayram gusliyle ilgili hadîsler zayıftır" demiştir. Buna rağmen sahabeden bu hususta sağlam örnekler ve fiiller vardır. Çünkü Zeyd b. Ali'nin el-Mecku'unda, Ahkâm usûlünde ve eş-Şifâ'da Hz. Ali'den yapılan rivayette, şöyle demiştir:

"Resûlüllah (a.s.) Efendimiz bize cuma, arafe ve bayram günleri gusletmemizi emretti."

 
Çıkarılan Hükümler:

 

1- Bayram günü fecir doğduktan sonra gusletmek sünnettir veya müstehabdır.

2- Bayram günlerinde yıkanıp temizlenmek, güzel koku sü­rünmek, yeni ve temiz elbise giyinmek sünnettir.



Konu Başlığı: Ynt: İki Bayram Gününde Guslemek
Gönderen: Ceren üzerinde 09 Haziran 2018, 04:05:24
Esselamu aleykum. Bayram günlerinde cuma günleri yada arefe günlerinde gusul abdesti almak sunnettir.Rabbim bizleri peygamber efendimizin sünnetine tabi yaşayan ve feyze erişen kullardan olalim inşallah. ..


Konu Başlığı: Ynt: İki Bayram Gününde Guslemek
Gönderen: Mehmed. üzerinde 09 Haziran 2018, 19:28:37
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: İki Bayram Gününde Guslemek
Gönderen: Sevgi. üzerinde 10 Haziran 2018, 01:56:41
Aleykümüsselam iki dini Bayram'da da gusül etmek sünnettir bu günlerde güzel kokularda sürünür inşaAllah