๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Ahkam Hadisleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 15 Ağustos 2010, 05:28:42



Konu Başlığı: Hac Ayları
Gönderen: Zehibe üzerinde 15 Ağustos 2010, 05:28:42


Hac Ayları ve O Aylardan Önce İhrama Girme Durumu
 

îslâm dini, ibadeti belli kurallara bağlayıp, belli sınırlar içine almış ye ona bir bakıma resmiyet kazandırmıştır. Bunun gibi hac iba­detinin İslâm'daki yeri oldukça önem taşımaktadır. O bakımdan bu ibadet de birtakım kurallara bağlanmış ve nüsük (ibadet) için belli sınırlar çizilmiştir.

Hac ayları, daha önce değindiğimiz gibi, Şevval, Zilkade ve bir de ilk on günü olmak üzere Zilhicce aylarıdır. Bu durumda ilk hatıra gelen, haccetmek isteyen bir müslümanm ancak bu aylar içinde ihra­ma girmesinin caiz olmasıdır. Bununla beraber müctehidlerin ve diğer ilim adamlarının az farklı görüş, tesbit ve istidlalleri söz konu­sudur. [146]

 

Konuyla ilgili hadisler
 

îbn Abbas (r.a.) dan yapılan riuayete göre, adı geçen şöyle demiştir:

"ihrama ancak hac aylarında girmek sünnettir." [147]

îbn Ömer (r.a.) dan yapılan rivayette ise, adı geçen şöyle demiştir:

"Hac ayları: Şevval, Zilkade ve ilk on günü olmak üzere Zilhiccedir." [148]

Bu manada olmak üzere Darekutnî'nin İbn Mes'ud'dan, İbn Ab-bas'dan ve îbn Zübeyr'den naklettiği bir rivayet bulunuyor.

Ebû Hüreyre (r.a.) den yapılan rivayete göre, adı geçen şöyle ha­ber vermiştir:

"Ebû Bekr (r.a.), Mina'da halka "Bu seneden sonra hiçbir müşrikin haccedemeyeceği" hususunu ilan etmek üzere görevlendirdiği kimseler arasında ben de bulunuyordum. Aynı zamanda şu iki husus da duyurulmak üzere ilan ediliy­ordu: Hiçbir çıplak kimse Kabe'yi tavaf edemeyecektir. Hacc-ı Ekber günü ise, nahr (Kurban Bayramı) günüdür." [149]     

ibn Ömer (r.a.)dan yapılan rivayete göre, adı geçen şöyle haber vermiştir:

"Peygamber (s.a.v.) Efendimiz nahr (Kurban Bayramı) günü, yaptığı hacda cemreler arasında durarak şöyle buyur­du: "Bugün ne gündür?" Oradakiler: "Bugün nahr (bayram) günüdür" dediler. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz onlara: "Bugün, hacc-ı ekber günüdür" buyurdu." [150]

 

Hadislerin Işığında Müctehidlerin İstidlal ve Îhticacları
 

a) Hanefîlere göre: Haccm şartlarından biri de ihramdır. İhram, kalb ile niyet, dil ile telbiye edilerek gerçekleşir. Namaz vakti girmeden nasıl onun şartlarından olan abdest almak caizse, hac ay­ları girmeden niyet edip ihrama girmek de öylece caizdir. [151]

Hac ayları: Şevval, Zilkade ve ilk on günü olmak üzere Zil-hicce'dir. Hac ayları girince, haccetmek isteyen kimse niyet edip ihra­ma girebilir. Hacc-ı ifrad veya hacc-ı kıran'a niyet ederse, Mina'da bi­rinci taşlamadan ve tıraş olduktan sonra ancak ihramdan çıkabilir. Hacc-ı Temettu'a niyet etmişse, umreyi yaptıktan sonra ihramdan çıkar ve son-ra hac için ihrama girer ve birinci taşlamadan sonra kur­ban kesip tıraş olduktan sonra ihramdan çıkabilir.

Böylece Hanefî imamlarına göre, haccetmek isteyen kimse hac ayları girmeden önce de niyet edip ihrama girebilir.

b) Şafiîlere göre: Hac için ancak hac ayları girince niyet edilip ylırama girilir. Hac ayları girmeden ihrama giren kimsenin bu niyeti ıcak umre için geçerli olur; hac için değil.

Hac aylan girdikten sonra hangi haca yapacağını belirlemeden mutlak bir ifade kullanarak ihrama girerse, menasike (hac ibadetle­rine) başlayınca isterse hacc-ı ifraöa, isterse hacc-ı kırana yönelir.

Niyet getirmeden ihrama girip telbiye getirmeye başlarsa, ihra­ma girmiş sayılmaz. Ama niyet edip ihrama girer ve fakat telbiye ge­tirmezse, yine de ihrama girmiş sayılır. Sahih olan kavi de budur. İhram için gusletmek ise sünnettir. [152]

c) Hanbelîlere göre: Hac ayları olan Şevval, Zilkade ve ilk on günü olmak üzere Zilhicce girmeden niyet edip ihrama girmek mek­ruhtur. Ancak ihramden çıkmayıp hac ayları girinceye kadar duru­munu muhafaza ederse, niyet ve ihramı kerahetle sahih olur. Nite­kim en-Nahaî, İmam Mâlik, İmam Sevrî, îmam Ebu Hanife ve ishak da aynı görüştedirler. Şafiî, Tavus ve Ata'a göre, bu durumda olanın niyet ve ihramı ancak umre için geçerli olur.

Mikat yerine gelinmeden ihrama girip niyet etmek caizdir. Buna muhalefet eden pek olmamıştır. [153]

d) Majikîlere göre: İhrama girmenin vakti, Şevval ayının girmesiyle başlar, bayram günü fecir doğmasına kadar devam eder. Ancak Şevval ayı girmeden ihrama girip durumunu muhafaza eden kimsenin niyet ve ihramı sahih sayılsa da kerahet işlemiş olur. [154]

 

Tahliller ve Diğer Rivayetler
 

257 nolu Ibn Abbas rivayetini Buharî talikan nakletmiş; Ibn Huzayme, Hakim ve Darekutnî el-Hakem tarikiyle nakletmişlerdir. Ancak rivayetin birkaç tarikle gelmesi, az değişik lafızlarla olmuştur: "İbn Huzayme ve Darekutnî'nin tesbiti şu lafızladır: "Hac için niyet edip ihrama girmek ancak hac aylarında olur. Çünkü hac ay­larında ihrama girmek sünettendir."

Diğer bir rivayette ise şöyle belirtilmiştir: "Hiç kimsenin hac ayları girmeden ihrama girmesi uygun olmaz."

Gerek 257, gerekse 258 nolu hadisler sahih kabul edilmiştir.

Hacc-ı Ekber'den maksat, farz olan hacdır. Çünkü amellerin tamamı bu hacda yerine getirilmektedir. Umre ise, Hacc-ı Asğar'dır.

Böylece îbn Ömer, îbn Abbas, ashabdan bir kısmı ve tabiinden birkaç zat, hac aylan girmeden ihrama girmenin sahih olmadığını be­lirtmişlerdir, imam Şafiî de bu görüşü benimsemiştir.

Zilhiccenin onuncu günü olan bayram günü, hac aylarına da" ± midir? imâm Ahmed ve İmam Ebû'Hanife'ye göre dahildir, imam Şafiî'ye göre, dahil değildir. Böylece Zilhicce'nin ilk on gününden maksat, dokuz gecesiyle ilgilidir.

Ibn Abbas'm "Ihram'a ancak hac aylarında girmek sünnettir" sözü, bunun vacip olmadığına delalet etmektedir. O bakımdan müctehidlerin çoğu, hac ayları girmeden hac için niyet edip ihrama girmek kerahetle sahihtir, demişlerdir. [155]

 

Çıkarılan Hükümler
 

1- Hac ayları: Şevval, Zilkade ve ilk on günü olmak üzere Zil-hicce'dir.

2- Hac için ihrama, hac aylarında niyet edilip girilir.

3- Hac ayları girmeden niyet edip ihrama giren kimsenin bu niyeti ancak umre için geçerli olur, hac için geçerli olmaz. Bu, imam Şafiî'nin içtihadıdır.

4- Hac ayları girmeden hac için niyet edip ihrama girmek mek-ruhsa da, kişi hac ayları girinceye kadar durumunu muhafaza ederse, kerahetle sahih olur. Yani o ihram ve niyetiyle haccedebilir. Bu imam Ahmed ve îmam Mâlik'in içtihadıdır.

5- Hac aylan girmeden hac için niyet edip ihrama girmek caiz-flir. Bu, İmam Ebû Hanife'nin içtihadıdır. Çünkü ona göre, şart Ineşruttan önce gerçekleşir; nasıl ki namaz için alman abdestin vakit rirmeden yerine getirilmesi sahih ise, bu da öyle..

6- Müşriklerin (Allah'a ortak koşan inkarcıların) Beytullah'ı ta-tvî etmelerine izin verilemez. Bu haram ve yasak kılınmıştır.

7- Çıplak bir vaziyette de Beytullah'ı tavafa izin verilemez. Bu da haram ve yasak kılınmıştır.

8- Hac menasikini yerine getirmekle "Hacc-ı Ekber" sağlanmış blur. Yani hac bütün rükün, farz, şart ve menasikiyle "Büyük Hac"; umre ise farz ve sünnetiyle "Küçük Hac" olarak vasıflandırılmışlartır. [156]


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: Elif Benal 8 üzerinde 21 Aralık 2014, 01:36:38
Çok güzel bilgiler teşekkürler Allah herkesten razı olsun...


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: Liyla üzerinde 21 Aralık 2014, 18:46:23
Ay isimlerinden hiçbir şey anlamadım.
  İyi ve yararlı bilgiler var.Hac ibadeti hakkında bilmemiz gereken temel bilgilerden.


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: Emirhan8a üzerinde 22 Aralık 2014, 22:59:16
Hac ayları Şevval, Zilkade ve ilk on günü olmak üzere Zilhicce'dir. Bu aylar dışında caiz değildir...


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: Fatma Yaşar üzerinde 22 Aralık 2014, 23:13:02
Hac vakti arafe ve kurban bayramı günleridir.Hac vakti ayları ise Şevval ve Zilkadede  ayları  ile zilhiccenin ilk on günüdür.bir hadisi şerif meali şöyledir...Hac için hac  aylarında  ihrama girmek   sünnettir.


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: Gülbahar Aktay üzerinde 23 Aralık 2014, 15:15:47
Haccın zamanı, hac ayları diye isimlendirilen; Şevval, Zilkâde ve Zilhicce aylarıdır. ifadesi, "Hac bilinen aylardadır..."(Bakara, 2/197) mealindeki ayetin bir açıklaması mahiyetindedir.

Hac görevi, ihrama girmekle başlar. Bunun başlangıcı ise Şevval ayıdır. Bir kimse Şevval'de ihrama girip Zilhiccenin 10. (veya 13.) gününün akşamına kadar, haccın menasikini tamamlayabildiği için, bu aylara hac ayları denilmiştir.

Yani bu aylara "Hac Ayları" denilmesinin sebebi, haccın ilk şartı / rüknü olan ihramın ancak bu aylarda giyilmesinin öngörülmüş olmasıdır.


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: Rukiye Çekici üzerinde 26 Aralık 2014, 15:39:34
Bu çok güzel bir ibadet Rabbim herkese nasip eylesin.


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: Yunus Emre üzerinde 12 Ocak 2015, 13:58:45
allah razi olsun paylasimlari yapanlardan


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: İkraNuR üzerinde 07 Ocak 2016, 16:18:51
selamun aleyküm.
 hac ayları Şevval, Zilkade ve bir de ilk on günü olmak üzere Zilhicce aylarıdır.
Allah c.c. razı olsun. emeğinize sağlık.


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: Damla üzerinde 07 Ocak 2016, 16:35:26
Esselamu aleykum..(niyet ettim Allah için hizmet etmeye)...Hac ayları Şevval ve Zilkade aylarıdır.Bu iki ayda mı gidiliyo sadece?
Allah c.c. razı olsun..


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: SeLiNaY 8 üzerinde 07 Ocak 2016, 16:41:37
Selamun Aleykum
Hac ayları Şevval, Zikade ve ilk on günü olmak uEre Zilhicce aylarıdır.  Hacca gitmek isteyen musluman ancak bu aylarda ihrama girebilir. Bu konu ile ilgili İBN Abbas (r.a) "ihrama ancak hac aylarında girmek sünnettir." buyurmuştur.
Allah razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: Ramazan. üzerinde 17 Ocak 2016, 20:01:48
Ve Aleyküm Selam . Hac aylarını Şevval, Zilkade diye biliyordum ayrıca birde  ilk on günü olmak üzere Zil-hicce' varmış . Hac aylari gelmeden niyet edip ihrama girenlerin bu ibadeti hac degil umre olur .

ALLAH cc razi olsun ,


Konu Başlığı: Ynt: Hac Ayları
Gönderen: Mehmed. üzerinde 12 Şubat 2019, 07:35:39
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun