๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Ahkam Hadisleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 20 Ağustos 2010, 22:13:14



Konu Başlığı: Caminin Kıblesinde Namaz Kılanlar
Gönderen: Zehibe üzerinde 20 Ağustos 2010, 22:13:14


 
Caminin Kıblesinde Namaz Kılanları, Oyalayacak, Dikkatlerini Dağıtacak Şeyler Bulundurmak

 

Namaz huzur içinde kılındığı takdirde, gayesine uygun eda edil­miş sayılır. Bilindiği gibi, dikkat bölünmez, bir şeyde toplanınca, di­ğer şeyden kopar. O bakımdan namazda kişiyi meşgul edecek, dikkatini çekecek, onu oyalayacak şeylerden kaçınmak sünnettir. Özel­likle kıble tarafında nakış, şekil ve benzeri şeylerin bulundurulmamasında büyük yarar vardır.

Enes (r.a.)'den yapılan rivayette, demiştir ki: Hz. Aişe (r.a.)'nu evinin güney kısmında birkaç renkli yünden dokunmuş ince bir örtü bulunuyordu.  Resûlüllah (a.s.) Efendimiz ona şöyle dedi:

"Benim önümden şu çok renkli ince örtünü gider (kaldır). Çünkü devamlı su­rette ondaki renkli nakışlar namazda gözlerime dokunuyor."[581]

Osman b. Talha (r.a.)'den yapılan rivayette, demiştir ki:

Resûlüllah (a.s.) Efendimiz Kabe'ye girdikten sonra onu çağırdı ve şöyle buyurdu:

"Ben, Kabe'ye girdiğimde iki koyun boynuzı gördüm, örtmen için unuttum da sana emretmedim, onları derhal ört, zira Kabe'nin kıblesinde namaz kılanı oyalayan bir şeyin bulunması uygun değildir."[582]

Hadîslerin açık delâletinden şu hükümler anlaşılmaktadır:

1- Namaz kılanın ister evinde, ister camide kıblesi tarafında onu oyalayıcı, dikkatini dağıtıcı bir şeyin bulunması mekruhtur.

2- Koç, geyik ve benzeri bir hayvanın boynuzu dahil, nakış, motif ve bir takım renkli yaldızlı suretlerin bulunması da mekruh­tur.

3- Camilerin renk renk nakış ve motiflerden uzak tutulması sünnettir.

4- Namaz kılınan yerin kıblesinde oyalayıcı dikkat çekici bir cisim bulunuyorsa, üzerine bir örtü örtmek  müstehabdır.

Kitabımızın önce geçen sahifelerinde üzerinde canlı resmi bu­lunan elbise ve örtüler hakkında müctehid imamların görüş, istidlal ve ihticaclarını nakletmiştik. Burada ise, bir nüans farkı söz konusudur; şoyleki namaz kılınan yerde veya cami ve mescitte, kıble cihetindeki duvara, namaz kılanın dikkatini çekecek, huzurunu dağı­tacak, oyalayacak bir takım şekil, nakış ve benzeri şeylerin konul­ması mekruh sayılmıştır. Canlı bir hayvan resmi veya üç buutlu şek­lini koymak ise, haramdır. Müctehid imamların çoğunun bu husus­ta farklı bir yorum ve ictihadı olmamıştır.

Yorumlar ve Tahliller:

Enes b. Mâlik hadîsi, kıble cihetinde şekil, nakış ve benzeri şey bulunan yerlerde namaz kılmanın mekruh olduğuna delâlet etmek­tedir. Ancak böyle yerlerde kılınan namaz bozulmuş, hükümsüz ol­muş sayılmaz, kerahetle kılınmış kabul edilir. Çünkü Resûlüllah (a.s.) Efendimiz, çok renkli ve nakışlı perdeye karşı namaz kılar­ken yarıda kesmemiş ve sonra o namazı iade etmemiştir.

Osman b. Talha hadîsinin isnadında bazı şüpheler ortaya konmuşsa da, hadisin zayıf olduğunu belirtecek ölçüde olmadığı anla­şılmıştır. Osman b. Talha, öteden beri Kabe'nin anahtarını taşıma şerefine lâyık görülen bir aileden gelmedir. Abdü'd-Dâr oğullarına mensuptur. Hicabetlik, İslâm'dan sonra da o aileden alınmamıştır.


Konu Başlığı: Ynt: Caminin Kıblesinde Namaz Kılanlar
Gönderen: Ceren üzerinde 04 Şubat 2019, 17:14:21
Esselamualeykum. Rabbim bizleri bu konuda dikkat eden ve namazını hakkiyla huşu içinde kılan kullardan eylesin inşallah. ..


Konu Başlığı: Ynt: Caminin Kıblesinde Namaz Kılanlar
Gönderen: Sevgi. üzerinde 05 Şubat 2019, 03:06:58
Aleyküm Selam.  Rabbim bizleri hakkıyla ve huşu içinde namazını kılanlardan eylesin inşaAllah