> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Tefsir Eserleri > Ahkam Ayetleri Tefsiri > Üç Talâk
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Üç Talâk  (Okunma Sayısı 806 defa)
10 Mart 2011, 03:33:32
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 10 Mart 2011, 03:33:32 »



Üç Talâk


Bakara sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Boşanan kadınlar kendi kendilerim üç kur' gözet­lerler. Eğer Allah'a ve âhiret gününe îmân etmiş­lerse, Allah'ın rahimlerinde yarattığını {yani, ka-nnlarmdaki çocuklarını} gizlemeleri onlara helâl değildir. Eğer barışmak isterlerse kocaları onları geri almaya (yani, hamilelikleri süresi içerisinde kocaları onlara ric'at etmeye} daha çok hak sahibi­dirler. (Bakara/228)

Dedi: Bu İslâm'ın ilk dönemlerinde idi. Hamile hanı­mını boşayan erkek, iddeti içerisinde ric'at etmeye ve onu almaya, başkalarından daha çok hak sahibi idi. Sonra, Kocaları onları geri almaya daha çok hak sahibidirler (yani, üç talâk ile boşadıktan sonra hamilelik süresi içeri­sinde kocası, karısına ric'at edip onu geri almaya daha fazla hak sahibidir) buyruğu neshedildi.

Bunu, bir sonraki şu âyet-i kerîme neshetmiştir:

Talâk iki defadır. Sonra ya iyilikle tutmalı veya güzellikle satmalıdır {yani, zarar vermeksizin onu üçüncü defa boşamalı ve emrolunduğu şekilde mehri ve mut'ayı eksiksiz Ödemelidir}. (Bakara/229)

Yüce Allah ardından şöyle buyurmaktadır Eğer erkek onu boşarsa {yani, üçüncü defa boşarsa(, ondan sonra fyani, bu üçüncü boşamadan ve iddetin bitiminden sonra) başka bir koca ile ni-kâhlanmadıkça {yani, herhangi bir hile söz konu­su olmadan başka bir erkekle evlenip cima etme­den} ona helâl olmaz. Bu {yani, yeni koca} da onu boşarsa, Allah'ın sınırlarına iyani, Allah'ın kendi­lerine vermiş olduğu emirlere} dosdoğru uyacaklarını zannederlerse {yani, buna kesin inanırlarsa} evvelkilerin birbirlerine dönmelerinde {yani, yeni koca tarafından da boşanan ve iddeti biten kadı­nın, yeni bir mehir ve yeni bir nikâh ile evvelki kocasıyla evlenmesinde} üzerlerine {yani, ilk koca ile sonraki koca tarafından da boşanmış kadının üzerine} bir vebal yoktur. İşte bunlar {yani, boşa­ma ve birbirlerine dönme hususunda karı-kocanm durumu ile ilgili açıklamalar}, Allah'ın hududu­dur, onları, bilen bir topluluk için beyan ediyor. (Bakara/230)

Dedi: Kim hanımını -hamile olsun ya da olmasın- üç defa boşayacak olursa, ondan bâin olarak ayrılmış olur; kendisinden başka bir erkek ile nikahlanıp onunla gerde­ğe girmedikçe kendisine helâl olmaz.

Dedi: Bize Mukâtil, hanımını sünnete uygun olarak boşayan kimse ile ilgili olarak dedi ki: Kadın hayızdan te­mizlenip guslettimi, onunla cima etmeden onu bir defa boşar ve bu süre içinde onunla cima etmez. Sonra bir defa daha hayız görüp guslettimi, onu ikinci defa boşar ve yine -evinde olduğu ve nafakasını karşıladığı halde- bu süre içerisinde onunla cima etmez. Üçüncü ay hâline kc dar. Karısı kendisine haram olur ve üçüncü ay hâline

ona helâl olmaz.[218] Hayızdan kesilmiş kadına gelince, er­kek bir ay onunla cima etmez. Sonra her ay başında -ci­ma etmeksizin- ona bir talâk verir. Bu esnada kadın onun evinde kalır ve erkek onun nafakasını sağlar. Üçün­cü talâkı verdimi, kadın ona haram olur. Kadın bundan sonra bir ay iddet beklemedikçe, başka bir erkekle evlen­mesi helâl olmaz. Hayız görmeyen ve kendisi ile gerdeğe girilmeyen kadının boşanma şekli de böyledir.

Dedi: Yine bize Mukâtil İbn Abbas'tan naklen dedi ki: "Hanımını bir defada üç talâk ile boşayan bir kimse, onunla ister gerdeğe girmiş, ister girmemiş olsun; kadın ister gebe olsun, ister olmasın ondan bâin talâk ile boşan­mış olur, ve ayrıca o kişi, bir defada üç talâkla boşadığı için azîz ve celîl olan Rabbine de isyan etmiş olur. Bu du­rumda erkek kadının mehrini öder ve başka bir erkek ile nikahlanıp gerdeğe girmedikçe ve onun tarafından da bo-şanmadikça tekrar ona helâl olmaz."

Dedi: Yine bize Mukâtil 'Atâ ve ez-Zührî'den, onlar da Osman b. AİFan'dan (r.a), hanımını hastalığı sırasında üç talâk ile boşamış kimse hakkında şöyle dediğini nakletti­ler: "Kadın iddet beklemekte iken koca ölürse kadın ona mirasçı olur."

Dedi: Yine bize MukâtU'in, Hammad b. el-Hakem'den, onun da İbrahim'den naklettiğine göre, Yahudi ve Hristi-yan kadının boşanması, tıpkı Müslüman hür kadının bo­şanması gibidir, iddetleri de aynı şekildedir.[219]

Dedi: Yine bize Mukâtil tahdis edip dedi ki: Kölenin nikâhı altındaki hür kadın üç kere boşanır. Hür veya köle erkeğin nikâhı altındaki câriye ise iki defa boşanır.

Dedi: Bize Mukâtü'in 'Atâ'dan, onun da İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre, bir adam kendisine gelerek dedi ki:

— Ömer ile konuşuyorduk, "Kızınla evleneceğim gün üç talâk ile boş olsun" dedim.

O da dedi ki:

— Sen onunla evlenebilirsin, o senin için helâldir. Yü­ce Allah'ın, Ey îmân edenler! Mü'min kadınları nikahla­yıp sonra kendilerine dokunmadan onları boşarsanız... (Ahzâb/49) âyetini bilmiyor musun? Yüce Allah burada önce nikâhı, sonra talâkı söz konusu etti."

Mukâtil Dahhak'tan ve Habîb b. Ebî Sabit'ten, o da Ali b. Ebî Tâlib'ten (r.a) naklen dedi ki: "Talâk ancak ni­kâhtan sonra olur, köle de ancak mülkiyet altına alındık­tan sonra azad edilebilir."

Mukâtil 'Amr b. Şu'ayb'tan, o babasından, o dedesin­den, o da Nebî'den (s.a) bunun bir benzerini rivayet et­miştir. [220]


[218] İtalik olarak verilen ibareyi, aynen tercüme ettik. Anlaşıldığı kadarıyla yazma nüshada bir karışıklık olmuştur. Doğru ibare­nin şöyle olması muhtemeldir: Üçüncü defa ay hâli olup guslet' timi, onu bir kere daha boşar ve başka bir erkekle evlenip bo-sanmadıkça ona helâl olmaz, (Çeviren)

[219] Asılda, "Hammad ve el-Hakem'den" şeklindedir.               

[220] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 214-217.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Üç Talâk
« Posted on: 29 Mart 2024, 16:19:34 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Üç Talâk rüya tabiri,Üç Talâk mekke canlı, Üç Talâk kabe canlı yayın, Üç Talâk Üç boyutlu kuran oku Üç Talâk kuran ı kerim, Üç Talâk peygamber kıssaları,Üç Talâk ilitam ders soruları, Üç Talâkönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes