> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Tefsir Eserleri > Ahkam Ayetleri Tefsiri > Sıla-Î Rahim
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sıla-Î Rahim  (Okunma Sayısı 1193 defa)
04 Nisan 2011, 00:36:41
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 04 Nisan 2011, 00:36:41 »



Sıla-Î Rahim [Akrabalık Bağını Gözetmek)



Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Ey insanlar! Sizi tek bir nefsten {yani, sadece Âdem'in nefsinden} halkeden ve ondan {yani, Adem'in nefsinden} da eşini {yani, Adem'in eğe kemiğinden de Havva'yı} halkeden, o ikisinden de t;         (yani, Âdem ve Havva'dan da} birçok erkek ve kadin {yani, bin ümmet} üreten {yani, yaratan} Rabbinize ittika edin. Kendisi adına birbirinizden dirvi   lekte bulunduğunuz (yani, biriniz diğerinizden Allah için hakları ve ihtiyaçlarının karşılanmasını istediğiniz} Allah'a ittika edin ve akrabalık bağını gözetin {yani, akrabalık bağlarını kesmeyin, aksi­ne o bağı gözetin}. Şüphesiz Allah üzerinizde tam bir gözetleyiddir iyani, amellerinizi görüp gözeten­dir}. (Nisâ/1)

Mukâtil 'Atâ'dan, o da ibn 'Abbâs'tan şöyle rivayet et­ti: Makâm-ı İbrahim'de îbrânice yazılı bir kitabe bulun­du, üzerinde şu yazı vardı: "Ben Allahım, Bekke'nin sahi­biyim. Rahmi yarattım ve ona, Benim isimlerimden bir isim türetip verdim. Rahmi/akrabalığı bitiştireni [gözete­ni] Ben de bitiştiririm. Onu koparanı Ben de kopartırım,"

Mukâtil dedi: Akrabalar arasında hakkı en büyük olan anne-babadır.

Yüce Allah buyurmaktadır ki:

Rabbin şöyle hükmetti ((Mukâtil) dedi: Dahhak di yordu ki: İbn Mes'ûd bunu, "vasiyet/tavsiye etti" diye okuyordu): O'ndan başkasına İbâdet etmeyin.  (yani, Allah'tan başkasına ibâdet etmeyin}, anne ve babaya iyi davranın {yani, onlara gereken iyiliği yapın}. Eğer onlardan fyani, anne-babadan} biri  veya ikisi yanında ihtiyarlığa ererse {onlara iyilik­te bulun ve} sakın onlara öf deme {yani, bayağı sözler söyleme. Mesela yaşlandıkları vakit onların hizmetinde bulunur yahut onları temizlemekle uğ­raşırken, "Bunların sıkıntılarından beni kurtar Al­lahım!" deme}, onları azarlama {yani, onlara kaba ve ağır sözler söyleme}; onlara tatlı ve güzel (yani, yumuşak bir şekilde} söz söyle. Merhametinden do­layı onlara alçak gönüllülük kanadını indir fyani, onlara şefkat ve merhamet duyarak yumuşak dav­ran} ve {bakımları dolayısıyla onlardan ötürü sıkıntı çektiğinde} de ki: "Rabbim! Onlar beni kü­çükken nasıl terbiye ettilerse (yani, küçükken be­nim sıkıntılarıma nasıl katlandılarsa}, Sen de on­lara öyle rahmet et!"[122] (İsrâ/23-24)

{Şayet anne-baba müşrik iseler}, Rabbim! Onlara merhamet et! deme, fakat onlara iyi davran ve Yüce Al­lah'ın Lokman sûresinde bildirdiği gibi hareket et:

Bana ve ana-babana şükret. Dönüş yalnız Banadır. Eğer onlar bilmediğin şeyi {yani, Benim ortağım olduğunu} Bana ortak koşman için seni zorlarlarsa, onlara itaat etme {yani, şirk hususunda itaat etme}! Bununla beraber dünyada onlarla iyi geçin {burada maksat, iyilikte bulunmak ve akrabalık bağını gözetmektir). (Lokmân/14-15)           

Yüce Allah şöyle buyuruyor:

Rabbiniz içinizdekini en iyi bilendir {yani, sizin iyi olup olmadığınızı en iyi bilendir}. Eğer siz sâlih olursanız, şüphesiz ki O, yönelenlere {yani, günah­ları terkedip emrettiği hususlarda Allah'a itaate yönelenlere} karşı gafurdur.[123] (İsrâ/25)

Mukâtil, (s.a) merfu olarak Nebî'den şöyle dediğini nakletmektedir:

Anne-babasım öfkelendiren kimse, azîz ve celîl olan Allah'ı Öfkelendirmiş olur. Onları sıkıştıran ve daraltan Allah'ı sıkıştırmış olur. Onlar, malindan bir şeyler çıkarıp vermeni isterlerse çıkarıp ver.

Mukâtil dedi: Onları kölelikten kurtaran müstesna, kimse onlara yaptıklarının karşılığını Ödeyemez.

Dedi: Kendileri hayatta iken anne-babasma asi olup da ölümlerinden sonra borçlarım ödeyen yahut yerlerine hacc yapan ya da sadaka vermek suretiyle onlara iyilikte bulunan kimse, onlara karşı iyi davranmış sayılır. Hayat­ta iken anne-babasma iyilikte bulunup, ölümlerinden sonra onlara kötü davranan kişi de onlara kötü davran­mış sayılır.

Mukâtil dedi: Allah için harcamak istediğin bir dina­rın var ise onu annene ver, eğer bir dinarın daha varsa onu da babana ver. Üçüncü bir dinarın varsa —fakir olma­ları halinde— onu ailene, dördüncü dinarın varsa akraba­larına, beşinci dinarın varsa Allah yolunda harca. [124]


[122] I/213b-214a: Bize 'Ubeydullah tahdis edip dedi: Bana babam el-Hıızeyl'den tahdis etti, o Mukâtil'den, o Dahhak'tan, o da İbn Mes'ûd'tan dedi ki: "Mushafta, ve uassâ rabbuke [ve Rabbin vasiyet/tavsiye etti] şeklinde idi; vav sâd'a [aslında dâd] biti­şince, ve qadâ [ve Rabbin kadâ/hükm etti] )ve Rabbin ahdet­ti/emretti}" oldu.

[123] J/214a: Rabbiniz içinizdekini en iyi bilendir {yani, yaşlandıkla­rında anne-babaya iyilik gibi duygularınızı sizden daha iyi bi­lir}. Eğer sâlih iyani, onlardan çektiğiniz sıkıntıların mükâfa-atını bekleyen ya da beklemeyen kimseler) olursanız, kuşkusuz O, yönelenlere {yani, günahları terkedip, anne-babaya itaate yönelenlere} karşı gafurdur. (İsrâ/25)

[124] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 90-93

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sıla-Î Rahim
« Posted on: 29 Mart 2024, 02:19:02 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sıla-Î Rahim rüya tabiri,Sıla-Î Rahim mekke canlı, Sıla-Î Rahim kabe canlı yayın, Sıla-Î Rahim Üç boyutlu kuran oku Sıla-Î Rahim kuran ı kerim, Sıla-Î Rahim peygamber kıssaları,Sıla-Î Rahim ilitam ders soruları, Sıla-Î Rahim önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes