> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Tefsir Eserleri > Ahkam Ayetleri Tefsiri > İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilip
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilip  (Okunma Sayısı 1220 defa)
19 Mart 2011, 20:58:32
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 19 Mart 2011, 20:58:32 »



İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilip


NahI sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: Hurmalıkların ve üzümlüklerin meyvelerinden de hem içki çıkarırsınız {yani, hurma ve üzümden çıkan sarhoşluk verici içki ve nebîz elde edersiniz}, hem de güzel bir rızik {yani, onlardan meyveler, yanısıra da sıkılarak elde edilen ve sarhoşluk ver meyen içecekler} elde edersiniz. (Nahl/67)              :

Dedi: Bu âyet nazil olduğunda içki [hamr] helâl idi.

Daha sonra, Yüce Allah'ın Bakara süresindeki şu buy­rukları nazil oldu:

Sana hamrı {(yani, bütün çeşitleriyle içkiyi/sar­hoşluk veren içecekleri)} ve meysiri {yani, bütün ,V»       çeşitleriyle kumarı) soruyorlar. (Bakara/219)

Câhiliye döneminde bir kimse, "Kesilip paylaştırıla­cak deve katılımcıları nerde?" der ve bunun üzerine bir grup kalkıp aralarında ortaklaşa bir deve satın alırlar, her kişinin de bir payı olurdu. Sonra kura çekerler, kura­yı kazanan kişiler bedel ödemeye katılmazlardı. Nihayet sonuncuları kalır ve devenin bedelinin tamamını öderdi. Üstelik etten de bir pay almazdı. Diğerleri deveyi arala­rında eşit olarak paylaşırlardı.

Dedi: Buna "meysir" adını vermelerinin sebebi, onla­rın "Devenin bedelini (Ödemeyi) kolaylaştırın [yessirû]" demelerinden ötürüdür.

De ki: "O ikisinde de hem büyük bir günah {çünkü içki içmek ve kumar oynamak sonucunda namazın ve Allah'ın anılmasının terki söz konusudur}, hem de insanlar için bazı faydalar {yani, alınan bir lez­zet, ticaret yoluyla bir kâr ve kumar oynayan kim­seye düşen bir pay} vardır. Ama günahları {yani, h ,    haram kılınışlarından sonra günahları} faydalarından {yani, haram kılınışlarından önceki faydalarmdan} daha büyüktür." (Bakara/219)

Yüce Allah içki ve kumarı bu şekilde yermekle birlik­te, henüz onları haram kılmadı.

Dedi: Müslümanlar faydalarını umarak içki içmeye devam ettiler. O sırada helâl idi. Nebî'nin (s.a) ashabın­dan birisi bir ziyafet hazırlayarak ashâbtan birtakım kimseleri davet etti ve onlara içki sundu. Nihayet içki on­ları etkilemeye başladı. Namaz vakti -ki akşam namazı idi- gelince, en iyilerinden birisi olan 'Ali b. Ebî Tâlib na­maz kıldırmak üzere öne geçti. Kâfîrûn sûresini okudu. Başında da, sonunda da yanlışlık yaptı. Bunun üzerine, namaz vakitlerinde içki içmeyi nesheden ve bir öncekinden daha ağır bir hüküm ihtiva eden Nisa süresindeki şu buyruk nazil oldu[185]

Ey îmân edenler! Namaza yaklaşmayın sarhoşken {yani, içkiden dolayı sarhoş iseniz namaza yaklaş­mayın} ne söylediğinizi {yani, namazda ne okudu­ğunuzu} bitinceye kadar! (Nisâ/43)

Bunun üzerine Ömer b. Hattab (r.a) dedi ki: "Kuşku­suz Yüce Allah içkinin haramlığı hususunda hüküm koy­maktadır. Kanaatimce onu büsbütün haram edecektir."

Bundan böyle sabah namazından sonra içki içiyor, sonra uyuyorlar, öğle namazına kadar sarhoşlukları geçi­yordu. Daha sonra yatsıyı kılana kadar içmiyorlardı. Son­ra içip yatıyorlardı. Sabah olduğunda sarhoşlukları geç­miş oluyordu. Ensar'dan bir adam bir ziyafet hazırladı ve Sa'd b. Ebî Vakkas'ı (r.a) davet etti. Bir deve başı kızart­mıştı. Yemek yeyip içki içtiler -Dedi: Bu da içkinin haram kılınışından önce idi- ve sarhoş oldular. Ardından neseb-leriyle övünmeye koyuldular, şiirler okudular. Ensarî de­venin çene kemiğini alıp Sa'd'm başına indirdi. Sa'd'm ba­şından akan kanlar yüzüne indi. Sa'd, Nebî'ye (s.a) gidip Ensarîyi şikâyet etti. Bunun üzerine içkiyi haram kılan buyruk nazil oldu. Bu durum, Ahzâb gazvesinden sonra olmuştu. Böylece içkinin helâl olduğunu ifade eden tüm âyetler neshedildi. Bunları, Mâide sûresinde bulunan Yü­ce Allah'ın şu buyruğu neshetti:

Ey îmân edenler! Hamr {yani, bütün çeşitleriyle içki/sarhoşluk veren içecekler} kumar, dikili taşlar {Arab müşriklerinin diktiği ve tapınıp kendileri için kurban kestikleri taşlar) ve fal okları {yani, câhiliye döneminin işlerini kendilerine göre pay­laştırdıkları belirli oklar} şeytanın amelinden birer ricstir {yani, içki, kumar, dikili taşlar ve fal OKiarı, günah olan pis işlerdendir}... (Mâide/90)

Bu okların birisi üzerinde, "Rabbim bana emretti"; di­ğeri üzerinde ise, "Rabbim bana yasakladı" ifadesi vardı. Bir iş yapmak istediklerinde bunları çekiyorlar, "Rabbim bana emretti" yazılı ok çıkarsa, tasarladıkları işi yapıyor, "Rabbim bana yasakladı" yazılı ok çıkarsa, yapmak iste­dikleri işi yapmıyorlardı.

...Artık bunlardan kaçının {yani, bunlar haram­dır}... (Mâide/90)

Nitekim Yüce Allah (bir başka yerde benzer tabirler­le), O halde rics olan evsândan {yani, putlara ibâdetten} ictinâb edin (Hacc/30)81 buyurarak, putlara ibâdeti ha­ram kıldığı gibi, burada da içkiyi haram kılmaktadır.

...ki felaha eresiniz. Muhakkak şeytan içki ve ku­marla aranıza düşmanlık ve kin sokmayı {nitekim, Ensarî, içki yüzünden Sa'd b. Ebî Vakkas'm başını yarmıştıi, sizi Allah'ı anmaktan: namazdan alı­koymayı irâde eder. Artık vazgeçtiniz değil mi?(Mâ-ide/90-91)

"Artık vazgeçtiniz değil mi?" cümlesi, haram kılmanın ardından yapılan bir tehdittir. Bunun üzerine onlar da, "Rabbimiz, vazgeçtik" dediler. Nebi (s.a) de, "Kimin ya­nında içki varsa, onu satmasın ve içmesin" buyurdu.

 Hamişte, 'İçkinin helâl olduğunu ifade eden her âyet bu âyet ile neshe dilmiştir" başlığı yer almaktadır.

Allah'a itaat edin, Rasûl'e de itaat edin {yani, içki, kumar, dikili taşlar ve fal oklarının haram kılınışı  hususunda Allah'a ve O'nun Rasûlü'ne itaat edin}.

Eğer yüz çevirirseniz {yani, Allah'a ve O'nun Rasû­lü'ne itaatten yüzçevirirseniz} bilin ki, Rasûlümüze [yani, Muhammed'e} düşen, açıkça tebliğden {yani, içkinin, kumarın, dikili taşların ve fal okla­rının haram olduğunu açıklamaktan/açıkça bildirmekten} ibarettir. (Mâide,'j2)

Dedi: Bize Mukâtil Ebû 'Ubeyde'den, o Enes b. Mâ-lik'ten naklen dedi ki: "Hamrı [içkiyi] haram kılan hü­küm indiğinde Medine'de hamr diye bir şey yoktu. Onlar "fadih" denilen bir şey içiyorlardı."

Dedi: Biz testileri çıkardık ve yola döktük, kimi de testisini kırdı.

Dedi: Yine Mukâtil bize 'Abdullah b. Bureyde'den, o babasından, o da Nebî'den (s.a) şöyle dediğini tahdis etti:

Azız ve celîl olan Allah bizzat hamrı ve sarhoşluk "  veren her içkiyi haram kıldı.

içkinin haram kılınması ile ilgili âyet nazil olunca, Yahudi Huyey b. Ahtab, Nebî'nin (s.a) ashabından bazıla­rına sordu:

— Peki sizden içki içen ve ölüp gidenlerin hâli ne ola­cak?

Onlar da bu durumu Rasûlullah'a (s.a) aktararak de­diler ki:

—  Kardeşlerimiz içki içtikleri halde öldüler ve öldü­rüldüler; (şimdi onların hâli ne olacak?11                           

Bunun üzerine Yüce Allah şöyle buyurdu:

îmân edip sâlih ameller işleyenlere, bundan böyle ittika ettikleri {yani, m a'siy etlerden ve haram kılı­nışından sonra içki içmekten sakındıkları) ve îmânlarında Syani, tasdiklerinde} sebat ile sâlih ameller işlemeye devam ettikleri, sonra ittika ve îmânlarında rusuh buldukları, sonra ihsan ettikle­ri {ve içki içmedikleri} takdirde, taı tıklarından {yani, haram kılmışından önce içtikleri içkiden} ötürü bir cünah {yani, harec} yoktur. Böyle hareket eden kimse, ihsan edici olur}. Allah muhsinleri se­ver. (Mâide/93)

Nebî (s.a) buyurdu ki:

Bana, "Sen de onlardansın [muhsinlerdensin]" de­nildi.

Mukâtil Muhammed b. Münkedir'den, o Câbir b. 'Ab­dullah el-Ensarî'den, o da Nebî'den (s.a) şöyle buyurduğu­nu nakletti:

Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır. [186]


[185] Hamişte, "Namaz vakitlerinde içki içmek neshedildi, onu bu âyet neshetti" başlığı yer almaktadır.

[186] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 168-173.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilip
« Posted on: 29 Mart 2024, 15:04:01 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilip rüya tabiri,İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilip mekke canlı, İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilip kabe canlı yayın, İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilip Üç boyutlu kuran oku İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilip kuran ı kerim, İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilip peygamber kıssaları,İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilip ilitam ders soruları, İçkinin (Helâlliğinin) Neshedilipönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes