๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Ahkam Ayetleri Tefsiri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 28 Mart 2011, 21:25:26



Konu Başlığı: Allah'ın Şe'âirine Tazim Ve Kurban Kesme
Gönderen: Ekvan üzerinde 28 Mart 2011, 21:25:26
Allah'ın Şe'âirine Tazim Ve Kurban Kesme İşi


Hacc sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Kim Allah'ın şe'âirine {yani, kurbanlık develere} tazim ederse {yani, onların en iri ve en semizlerini seçerse}, kuşkusuz ki o, kalblerin takvâsındandır {yani, ihlâsmdandır}

Deve kesmek, sığır kesmekten daha faziletlidir. Sığır kesmek ise, koyun-keçi kesmekten daha faziletlidir. Bu­nunla birlikte koyun-keçi kesmek de yeterlidir.

Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:                           

Kurbanlık develeri de {dedi: Sığırlar da bunun kapsamına girer} size Allah'ın şeririnden {yani, menâsik/hacc ibâdeti işlerinden} kıldık. Onlarda sizin için kayır vardır {yani, onları kesmekte, sizin için âhirette bir mükâfaat, dünyada da bir fayda vardır}. (Hacc/36)

Bunlara "budn" adının veriliş sebebi, gerdanlık takıl­ması, alâmetler konulması ve böylelikle Mekke'ye götü­rülmeleridir. Mekke'de kesilen hedy'e [hediye kurbanlığa] ise gerdanlık takılmaz ve alâmet/işaret konulmaz.

...Onlar (yani, develer}, savâff {yani, sol ön ayakla­rı bağlı olduğu halde üç ayakları üzerinde kıbleye yönelik olarak ayakta} iken üzerlerine Allah'ın adını anın {ve Öyle boğazlayın}. (Hacc/36)

Bu Yüce Allah'ın öğrettiği bir iştir. Bununla birlikte arzu eden onları, yatırıp kesebilir.

..Artık yanları üzere düşünce {yani, boğazı kesil­dikten sonra yanı üzere yere yıkılıp da canı çıkın­ca}, onlardan yeyin, kanaatliye de {yani, kendisine verilenlere kanaat edip razı olana: sâilej, mu'terr'e de {yani, ister gibi görünüp fakat sözlü olarak bu­nu ifade etmeyene de} yedirin! (Hacc/36) Dedi: Bu da Yüce Allah'ın öğrettiği bir usûldür. İste­yen bu kurbanlıkların etinden yer, istemeyen yemez. Di­leyen bunları ailesinin yanma götürünceye kadar bırakır, dileyen bunlardan (başkalarına) yedirir.

...Böylece onları, size musahhar kıldık {yani, size boyun eğdirdik), umulur ki şükredensiniz {yani, Rabbinizin nimetlerine şükretmeniz için/şükrede-siniz diye onları size boyun eğdirdik}. (Hacc/36) Yine Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Onların [kurbanların] etleri de, kanları da Allah'a ulaşmaz. (Hacc/37)

Câhiliye döneminde Arab kâfirleri Zemzem yakınında develeri kestilermi, kanlarını Kabe tarafına doğru serper, "Allahım! Bizden kabul buyur" derlerdi. Müslümanlar da aynı işi yapmak isteyince, "Onların etleri de, kanları da Allah'a ulaşmaz" buyruğu indi.

pakat O'na sizden olan takva ulaşır {yani, siz Benim için kesecek olursanız, şüphesiz ki bu sizin 'Bana karşı bir takvânızdır. Allah'a ulaşan ve Al-   . H^> i.V/ lah'ın kendisine yükselttiği takvadır}. Bu şekilde Yc-v:, onları {yani, kurbanlık develeri} size musahhar kıldı ki: size {dîni hususunda} hidâyet verdiği Allah'ı büyükleyesiniz. Ve muhsinleri (yani, bu âyetlerde sözü geçen işleri yapanları} müjdele {yani, cennet ile müjdele}! (Hacc/37)

Yine Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Kendilerine rızık olarak verdiğimiz en'âm behimesi İyani, boğazlanacak hayvanlar} üzerine Allah'ın adını ansınlar diye her ümmet için bir mensek kıl­dık {yani, kan akıtmayı meşru kıldık}, ilahınız bir tek ilahtır {yani, Rabbiniz bir ve tektir, O'nun orta­ğı yoktur}. O halde O'na teslim olun {yani, tevhîd ve ihlâsla O'na yönelin}! Muhbitleri {yani, ihlâslı-ları} {cennet ile} müjdele! (Hacc/34)

Daha sonra Yüce Allah onları nitelendirerek buyuru­yor ki:

Onlar ki Allah anılınca kalbleri titrer {yani, kor­kar} ve kendilerine (Allah'ın emrinden} isabet ede­ne karşı sabreder, salâtı ikâme eder ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden {yani, verdiğimiz mallardan} infak ederler {yani, Allah'a itaat uğ­runda harcarlar}. (Hacc/35)

Yüce Allah bir başka yerde de şöyle buyurmaktadır:

Bu (böyledir). Kim Allah'ın hürmetlerine {yani, hacc ibâdeti ile ilgili hususlara} tazim ederse, bu, Rabbi katında {yani, âhirette} kendisi için hayırlı­dır. (Hacc/30) [151]


[151] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 123-125.