Diyanet İşleri Başkanlığımıza Teşekkür Ederiz. => Adak ve Yemin => Konuyu başlatan: ღ۩Bilgin۩ღ üzerinde 08 Şubat 2015, 16:06:26



Konu Başlığı: Adakla ilgili şartlar nelerdir ?
Gönderen: ღ۩Bilgin۩ღ üzerinde 08 Şubat 2015, 16:06:26
Adakla ilgili şartlar nelerdir ?

 Yapılan bir adağın geçerli olabilmesi için hem adakta bulunan kimseyle hem de adağın konusu ile ilgili birtakım şartlar vardır.

 Adağın geçerli olabilmesi için adakta bulunan kimsenin Müslüman, akıllı ve buluğa (ergenlik çağına) ermiş bir kimse olması gerekir. Çünkü adakta bir ibadetin yerine getirilmesini yerine getirilmesini gerektirir. İbadetin yerine getirilmesi için de kişinin tam eda ehliyetine sahip olması gerekir (Kasani, Bedaiü’s-Sanai, V, 81-82).

 Adağın geçerliliği için adak konusunda aranan şartlar ise şunlardır:

 1. Adanan şeyin cinsinden bir farz veya vacip ibadetin bulunması gerekir. Mesela namaz kılmayı, oruç tutmayı, sadaka vermeyi, kurban kesmeyi konu alan adaklar geçerlidir. Hasta ziyareti veya mevlid okutma adak konusu olmaz. Türbelerde mum yakma, horoz kesme, bez bağlama, şeker ve helva dağıtma gibi halk arasında görülen adak adetlerinin İslam’da yeri yoktur.

 2. Adanan şey bizzat hedeflenen (maksut) ibadet cinsinden olmalı, başka bir ibadete vesile olduğu için farz veya vacip sayılan bir ibadet olmamalıdır. Mesela abdest almayı, ezan ve kamet okumayı, mescide girmeyi konu alan adak geçerli olmaz.

 3. Adanan husus, adayan şahsın o anda veya daha sonra yapması gereken farz veya vacip bir ibadet olmamalıdır. Kılmakla mükellef olduğu namaz, tutmakla mükellef olduğu ramazan orucu adak konusu olmaz.

 4. Adanan şeyin meydana gelmesi ve yapılması maddeten ve dinen mümkün ve meşru olması, mal ise adayan şahsın mülkiyetinde bulunması gerekir. Bir kimsenin sahip olmadığı malı adaması geçersiz, sahip olduğundan fazlasını adaması halinde ise sadece sahip olduğu kadarı hakkında geçerlidir. Ancak bir kimsenin ileride sahip olması kuvvetle muhtemel bir malla ilgili adağı geçerli sayılır. Mesela ileride miras yoluyla sahip olacağı malın adanması böyledir. Adanan adak, başkasının mülkiyetinde bulunan bir malla ilgili olmamalıdır.

 5. Adanan fiil Allah’a isyanı, bid’at, günah ve masiyeti içermemelidir. Bu takdirde adak geçersizdir (Kasani, Bedaiü’s-Sanai, V, 82-92).

 Meydana gelmesi istenmeyen bir şarta bağlı olarak adakta bulunan şahısların, mesela yalan söylememeye, kötü bir fiili işlememeye nezredip bu fiili işlemesi halinde adakta bulunan kimselerin, Allah’a karşı verdiği bu sözde durması gerekir. Mesela “Bir daha içki içmeyeceğim, içersem bir ay oruç tutayım.” şeklinde adakta bulunma böyledir. Fakat istenmeyen şart gerçekleşirse dilerse adadığı şeyi yerine getirir, dilerse yemin kefareti öder. Hanefiler bu durumda yemin kefareti ödemenin daha isabetli bir davranış olacağı görüşündedir. Çünkü bu ahitleşme yemin sayılmaktadır (İbn Abidin, Reddu’l-Muhtar, III, 738).
 


Kaynak : Dini Soruları Cevaplandırma Platformu


Konu Başlığı: Ynt: Adakla ilgili şartlar nelerdir ?
Gönderen: ✿ Yağmur ✿ üzerinde 15 Mart 2016, 19:51:25
Esselamu aleykum;
Adak konsunda tam bir bilgi sahibi değildim...Ama adakta bulnacağımız zaman adağın yerine yerine getirmek züere ibadet derecesinde adakta bulunmamız gerekiyormuş...Rabbim yeminlerini verip tutabilenlerden etsin inşallah...


Konu Başlığı: Ynt: Adakla ilgili şartlar nelerdir ?
Gönderen: Rabia 7 üzerinde 15 Mart 2016, 20:32:44
Ve aleykümselam ve rahmatululahi ve berakatuh.Adak adamakla ilgili yemin kefareti gerektiğini bilmiyordum öğrenmiş oldum.Allah c.c razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Adakla ilgili şartlar nelerdir ?
Gönderen: Melda üzerinde 15 Mart 2016, 20:41:30
Selamün aleyküm . Adağın adak olması için yukarıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir.  Adanan adağın tutulması gerekir .  Allah razı olsun .


Konu Başlığı: Ynt: Adakla ilgili şartlar nelerdir ?
Gönderen: Sümeyye 7 üzerinde 15 Mart 2016, 20:45:49
Ve Aleykumselam ;Adak adamanın bazı şartları vardır bunların en başında  Müslüman olmak, akıllı ve buluğa (ergenlik çağına) ermiş bir kimse olmak gelir . Bir kimse ona farz olan şeyleri adak adayamaz . Mesela Ramazan ayında tutulması farz olan orucu adak olarak tutamaz.
Aydınlattığınız için Allah c.c  razı olsun