๑۩۞۩๑ Açık Öğretim & İlitam Dunyasi ๑۩۞۩๑ => Açık Ögretime Giriş => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 15 Nisan 2009, 12:56:51



Konu Başlığı: Sınav Hizmetleri ve Organizasyonu
Gönderen: Zehibe üzerinde 15 Nisan 2009, 12:56:51
Sınav organizasyonu kayıt ve kayıt yenileme işlemleriyle başlar. Kayıt ve kayıt yenileme işlemleri bitirildikten sonra öğrencinin hangi programa kayıtlı olduğu hangi sınav merkezinde ve hangi derslerden sınava gireceği ve öğrenim dönemi bittiğinde mezun olup olmayacağı gibi çeşitli bilgiler kesin olarak belirlenmektedir.

Her yıl yeni programlar da dikkate alınarak Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi (AÜBAUM) tarafından her soru kitapçığının hangi dersleri kapsayacağı ve bu derslerin kitapçıkta yer alış sırası belirlenmekte ve Test Araştırma Birimi’ne bir kitapçık olarak iletilmektedir. Test Araştırma Birimi bu bildirimden çok önce her konulan yeni ders de dahil olmak üzere yer alan tüm dersler için ham soruları ya kendi birimindeki alan uzmanlarına yazdırır ya da bunları ilgili soru yazarlarından alır. Daha sonra bunları manyetik ortamda işlenmiş soru haline getirir ve kitapçık düzeninde kontrole hazırlar.

Test Araştırma Birimi başlangıcından bugüne kadar soru bankası yazılımı ve günün teknolojisine uygun bilgisayar donanımı ile donatılmıştır. Kullanılan her soru öğrencilerin verdikleri cevaplara göre değerlendirilir ve her bir sorunun güçlük değeri ayrıcılık değeri vb. parametreleri soru bankasına işlenir. Test Araştırma Birimi’nin soru hazırlama süreci ile birlikte öğrenci kayıtlarını alan Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Sınav Hazırlama ve Değerlendirme Birimi öğrencileri sorumlu oldukları oturumlar bazında daha önceden illerden gelen bina ve salon bilgilerini kullanarak sınıflara yerleştirir. Bu işlem tümüyle bilgisayar programı kontrolünde yapılmaktadır.

Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra programın çeşitli istatistiki dökümleri hazırlanır. Bu istatistikler bir yandan matbaanın hangi kitapçıktan kaç adet basacağını ve bu basılan kitapçıkların kaçar adetlik kaçar paket şeklinde paketleneceğini hangi salona hangi kodlu kitapçıktan hangi sayıdaki paketçikten kaç tane konulacağını gösterirken aynı zamanda Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde düzenlenen sınav evrakının nasıl düzenleneceğini gösterir. Ayrıca bu istatistik ve organizasyon bilgileri bilgisayarca dökülecek etiket liste tutanak sınav test kâğıdı gibi dökümlerin de bilgilerini kapsar ve onların doğru olarak üretilmesini sağlar.

Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde bir yandan sınav evrakı dökülüp harmanlanırken yerleştirme işleminin hemen sonunda üretilen boş görevlendirme listeleri il koordinatörlüklerine hem postalanmakta hem de İnternet ortamında sunulmaktadır.

Bu arada Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi verilen istatistik düzene uygun olarak her salonun sınav evrakı harmanlanıp salon poşetine yerleştirilmekte ve ağzı açık olarak kutulara istif edilmektedir. Bu faaliyetler sürdürülürken Üniversite üst yönetimi sınav sırasında kurye veya üniversite temsilcisi olacakları belirler ve bağlı bir birim bu bilgileri Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne manyetik ortamda iletir.

Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezinde sınav organizasyonu yapılır yapılmaz öğrencilerin sınava giriş belgeleri hazırlanır zarflanır ve postaya verilerek bu bilgilerin anında manyetik ortamda Açıköğretim Büroları’nın makinelerine aktarılması sağlanır. Açıköğretim Büroları sadece kendisine kayıtlı öğrencilerin değil tüm öğrencilerin bilgilerine sahiptir. Herhangi bir nedenle sınava giriş belgesi eline geçmeyen veya onu kaybeden öğrenci bürosundan son ana kadar bu belgeyi alabilir. Bu arada öğrenci kimliğini kaybeden öğrencilere o sınavda geçerli olmak üzere sınava giriş belgesi de verilmektedir. Bürolar sınav öncesi ve sınav günleri sürekli açık ve görevdedir. Sınava giriş belgeleri postalandığı gün İnternet’te de yayımlanır. Ancak öğrenci sınava girebilmek için mutlaka kendisine postalanan veya bürosundan sağladığı sınava giriş belgesini kullanmak zorundadır.

Her sınav döneminde her öğrenci yaklaşık olarak ortalama iki oturumda sınava girmektedir. Dolayısıyla okunacak test kâğıdı öğrenci sayısının yaklaşık iki katı olmaktadır.

Anadolu Üniversitesi olarak öğrencilerimizin başarılarını ölçmek üzere tüm sınavlar kendi organizasyonumuzla gerçekleştirilmektedir.