๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => 7 Hadis İmamının İttifak Ettikleri Hadisler => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 25 Mart 2011, 18:30:34



Konu Başlığı: Ölünün arkasından feryadu figanla ağlamak
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 25 Mart 2011, 18:30:34
5. Ölü(Nün Arkasından Feryadu Figanla) Ağlamanın Yasak Olması

 

115. Amre bint. Abdirrahman'dan rivayet edilmiştir: "Aişe'nin şöyle dediğini işittim:

Aişe'ye; Abdullah ibn Ömer'in: 'Ölü, dirilerin ağlaması sebebiyle azab görür' (hadisini) söylediği anlatıldı. Bunun üzerine Aişe:

Allah, Ebu Abdurrahman'a mağfiret etsin! Yalan söylememiş, Fakat o, ya unutmuş yada hata etmiş. (Bu olay şu şekilde olmuştur:)

Resulullah (s.a.v), bir Yahudi kadının yanma uğramıştı. (Fakat o kadın ölmüş olup orada bulunan kadınlar,) o kadın için ağlaşiyorlardı. Resulullah (s.a.v):

Onlar, şu (ölüye) ağlıyorlar. (Fakat) o, kabrinde (bu ağlamalardan dolayı) azab görüyor' buyurdu. [109]

Tirmizî'nin rivayetinde ise şu ilave yer almaktadır:

Abdullah İbn Ömer: 'Ölü, ailesinin ağlaması sebebiyle azab görür'

(şeklinde bir hadis) söylemişti. Bunun üzerine Aişe:

Allah, ona merhamet eylesin! Fakat o, yanılmıştır. (Bu olay şu şekilde olmuştur:)                                                                                             

Resulullah (s.a.v), ölmüş bir Yahudi kişi ile ilgili olarak:

Onlar, o (ölüye) ağladıktan için ölü, (bu ağlamalardan dolayı kabrinde) azab görüyor' buyurdu. [110]

Ebu Dâvud ile Nesâî'nin rivayetinde İlave olarak ise Aişe şöyle der:

(Abdullah ibn Ömer'i kast ederek) o, 'yamlrmştn  Çünkü Peygamber (s.a.v), bir kabre uğrayıp:

Gerçekten şu (mezar) sahibi kimse, aile halkının ağlaması sebebiyle azab görüyor [111] buyurdu. Sonra da "Hiçbir günahkar, başkasının günahını çekmez [112] ayetini okudu. [113]

 

[109] Buhârî, Cenâiz 33; Müslim, Cenâiz 25 (931); Ebu Dâvud, Cenâiz 24-25 (3122, 3129); Tirmizî, Cenâiz 25 (1004); Nesâî, Cenâiz 15; İbn Mâce, Cenâiz 54 (1595); Ahmed b. Hanbel, 6/138, 209

[110] Tirmizî, Cenâiz 25 (1004)

[111] Bu hadisin zahirine göre; ölü, aile halkının ve çevrede bulunan kimselerin ağlamasından dolayı azab görür. Sahabelerden, tabiundan ve etbau't-tabiinden bir grup bu görüştedir. Daha sonraki alimlerin büyük çoğunluğu, bu hadisin manasını tevil yoluna gitmişler. Fakat hadisin tevili konusunda ihtilafa düşmüşlerdir.

Şâfiîlerden Müzeni {ö. 264/878), Nevevî (ö. 676/1277) ile Hanefilerden Ebu Leys es-Semerkandrye göre; sağlığında, ölünce kendisi İçin ağlanmasını vasiyet eden bir kimse, aile halkının ağlamasından dolayı azab görür. Fakat sağlığında böyle bir vasiyette bulunmayan kimseler, öldükten sonra yakınlarının ağlamasından dolayı azab görmezler. Nitekim "Hiçbir günahkar, başkasının günahını çekmez" (İsrâ: 17/15) ayeti de buna delalet etmektedir.

Davud ez-Zâhirî (ö. 270/884) ile bir grup alim, "ölü sağlığında aile halkını ölüye yüksek sesle ağlamaktan yasaklamayı ihmal etmediği için kendisi ölünce onların ağlamasından dolayı azab görür" demişlerdir.

Hafız İbn Hacer (ö._ 852/1447) bu görüşlerin arasını şöyle birleştirir: Bu mesele, şahısların durumuna göre değişir. Adeti ölüm karşısında feryadu figan etmek olan bir kimse, ölünce, yakınlarının ağlamaları için vasiyet etmişse, o kimse, yakınlarının bu ağıdından dolayı azab gördüğü gibi zalim olan bir kimse de yakınlarının dünyadaki bu çirkin amellerini saya saya ağlamalarından dolayı azab görür. Yine kendi ölümüne yakınlarının feryadu figan ederek ağlayacaklarını bilen bir kimse, eğer sağlığında onları bu konuda ikaz etmeyi ihmal ederek ve onların bu hareketinden hoşlanarak ölürse, onların ağıtlarından dolayı azab görür. Fakat onları ikaz etmeyi ihmal etmiş olmakla beraber sağlığında onların bu hareketinden hoşlanmamışsa, azab görme. Fakat İhmalinden dolayı azarlanır. Onların bu hallerinden hoşlanmayan bir kişi, sağlığında onları gerektirdiği şekilde ikaz ettiği halde, onlar, bunu yine de yüksek sesle ağlayacak olurlarsa, ölü, bunların, Alllah'ın razı olmadığı bir işi yapmalarını görmekten dolayı yine rahatsız olur."

Hz. Aişe, "Hiçbir günahkar, başkasının günahını çekmez" (İsrâ: 17/15) ayetini delil getirerek konumuzu teşkil eden Abdullah ibn Ömer hadisini reddetmiş, Abdullah ibn Ömer'in yanıldığını, hata ettiğini veya hadisin aslını unuttuğunu belirtmiş ve olayın asıl kaynağı ile ilgili olayı anlatmıştır. NitekimEbu Hureyre ile Şâfiîlerden bir topluluk bu görüşü benimsemiştir, (ç) 

[112] İsrâ: 17/15

[113] Ebu Dâvud, Cenâiz 24-25 (3129); Nesâî, Cenâiz 15


Konu Başlığı: Ynt: Ölünün arkasından feryadu figanla ağlamak
Gönderen: ßü$rA-7E üzerinde 25 Mart 2011, 18:37:14
dedem ölmeden bikaç gün önce sürekli anneanemi uyarırmış..! ben ölünce bağırarak ağlamayın dermiş..! melekler kaçarmış öğrendim ki..!  ;)
 bilgiler için Allah(cc) cümleten razı olsun..!  :)


Konu Başlığı: Ynt: Ölünün arkasından feryadu figanla ağlamak
Gönderen: Sevgi. üzerinde 01 Kasım 2022, 07:50:44
Esselamü Aleyküm Rabbim bizleri her konuda rızasına uygun şekilde hareket etmeyi nasip etsin inşaAllah