๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => 7 Hadis İmamının İttifak Ettikleri Hadisler => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 24 Mart 2011, 19:12:22



Konu Başlığı: İhramlı kimsenin giymesinin caiz olmadığı elbiseler
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 24 Mart 2011, 19:12:22
3. İhramlı Kimsenin, Giymesinin Caizi Olmadığı Elbiseler

 

141. Abdullah ibn Ömer (r.anhümâ)'dan rivayet edilmiştir: "Peygamber (s.a.v)'e:

İhramh kimse, (hangi elbiseleri) giymez?' diye soruldu. Peygamber (s.a.v)'de:

İhramh kimse; gömlek, sarık, bornoz, don, alaçehre veya safran çiçeğiyle boyanmış elbise ve mest giyemez. Ancak (dikişsiz) ayakkabı bulamayan (kimse,) mestleri, topuklardan aşağı olacak şekilde kes (ip öyle giy)sin' buyurdu. [385] (Birinci rivayet)

Bu rivayet, Buharı ile Müslim'in (naklettiği) rivayettir.

Yine Buhârî'nin bir rivayetinde, Abdullah ibn Ömer şöyle der:

Bir adam ayağa kalkıp:

Ey Allah'ın resulü! Biz ihramlı iken [386] (hangi) elbiseyi giymemizi emir buyurursunuz?' dedi. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v):

Gömlek, don, sarık ve bornoz giymeyin. Ancak bir kimsenin (dikişsiz)  ayakkabı  bulamaması  müstesnadır.   (Bu takdirde o kimse,) mest giysin. (Fakat) mestleri, topuklardan aşağı olacak şekilde kessin.

(Yine) safran veya alaçehre ile boyanmış bir elbiseyi de giymeyin. İhramlı bir kadın ise, [387] yüzünü örtmez ve eldiven giymez' buyurdu. [388] (İkinci rivayet)

Buhârî ile Müslim'in başka bir rivayetinde, Abdullah ibn Ömer şöyle der:

Resulullah {s.a.v), ihramlı bir kimsenin; safran ve alaçehre ile boyanmış bir elbise giymesini yasaklamıştır. (Dikişsiz) ayakkabı bulamayan kimse ise, mest giysin. (Fakat) mestleri, topuklardan aşağı olacak şekilde kessin.[389]

Ebu Dâvud ise, hem ilk baştaki rivayeti ve hem de ikinci rivayeti nakletmiştir. [390]

Tirmizî ise, ikinci rivayeti nakletmiştir. [391]

Nesâî'de birinci ve ikinci rivayeti nakletm iştir. [392]

Yine Nesâî'nin bu manada başka bir rivayeti daha var. Fakat bu rivayetinde, peçe ve eldiven" kelimelerine yer vermemiştir. [393]

Ebu Dâvud der ki: Bu hadisin bir benzeri, Abdullah ibn Ömer'den mevkuf olarak rivayet edilmiştir. Başka bir yoldan ise merfu olarak rivayet edilmiştir. [394]



[385] Buhârî, Hac 21, Cezâu's-Sayd 13; Müslim, Hac 1-3 (1177); Ebu Dâvud, Menâsik 31 (1823, 1824, 1825, 1826); Tirmizî, Hac 18 (833); Nesâî, Menâsik 28; İbn Mâce, Menâsik 19 (2929); Ahmed b. Hanbel, 2/8, 34

[386] Hacca niyet eden kimsenin; dikişli elbise, serpuş, eldiven ve dikişli ayakkabı giymesi haramdır. Niyet ederken üzerinde bu tür elbise bulunanlar, o elbisferİ çıkarırlar. Fakat gömleği, giymeden sarınmak caizdir. Mest giymeni caiz olması için, konçlarının kesilmesi şarttır. Hanefilere göre; yıkandıktan sonra silkmekle rengi dağılmayan elbiseyi ihramda giymekte bir sakınca yoktur.

Safran ve alaçehre (=Yemenrde yetişen san bir çiçek) gibi şeylerle boyanmış elbise giymek, hadisin zahirine göre mutlak surette yasaktır. Çünkü ihram halinde erkek ve kadın bütün hacılara her türlü koku sürünmek haramdır. Fakat meyve çiçek gibi şeyleri koklamak haram değildir Çünkü bu tur şeyler, kokulanmak amacıyla kullanılmazlar. Koku sürmenin ve kadınlara yaklaşmanın haram kılınmasıdaki hikmet; düny ziyneteri ile dünya lezzetlerinden ve efahdan uzak kalarak bütün düşüncesini uhrevî maksatlara tahsis etmektir.

Hacca niyet eden kimse, söz konusu şeylerin haram kılınması; hacı olacak kimseyi, refah halinden uzaklaştırıp hacını huşu içerisinde devam ettirmesi içindir. Çünkü hacı olacak kişi, hac müddetince ihramlı olduğunu hatırlayacak, bu suretle daha fazla Allah'ı anma ve ibadetle meşgul olacak, kendini murakabe edecek, ibadetini günahlardan koruyacak, haram olan şeylerden sakınacak, ihram elisesiyle; ölümü, kefeni ve Kıyamet gününde insanların yalın ayak, baş açık huzuru ilahiye çıkacaklarını hatırlayacaktır.

[387] İhramlı bir kadının, yabancı bir erkekle karşılaşüğmda ve ihtiyaç duyduğu zamanlarda yüzünü örtmesi caizdir. Dört mezhep imamı bu görüştedir. Fakat Hanefıler ile Şâfiîlere göre; ihramlı bir kadının, yüzünü, tenine değecek şekilde bir peçe ile örtmesi caiz değildir. Fakat tenine değmeyecek şekilde başından aşağı sarkıtarak örtmesi caizdir. İhramlı bir kadının, eldiven giymesi veya ellerini dikişli bir paçavra ile örtmesi caiz değildir. Fakat Hanefi alimlerinden el-Kâsânî'ye göre; konumuzla alakalı hadise uymak men-. dubtur. Çünkü ihramlı kadının eldiven giymesinin caiz olduğuna; Sa'd b. Ebi Vakkas'm, ihramlı kızlarına eldiven giydirdiğine" dair rivayet edilen hadisi delil getirmiştir, (ç)

[388] Buhârî, Cezâu's-Sayd 13

[389] Buhârî, Libâs 37; Müslim, Hac 3 (1177)

[390] Ebu Dâvud, Menâsik 31 (1823, 1825)

[391] Tirmizî, Hac 18 (833)

[392] Nesâî, Menâsik 28

[393] Nesâî, Menâsik 28

[394] Ebu Dâvud, Menâsik 31 (1825}


Konu Başlığı: Ynt: İhramlı kimsenin giymesinin caiz olmadığı elbiseler
Gönderen: Sevgi. üzerinde 24 Ekim 2022, 05:44:05
Esselamü Aleyküm Rabbim paylaşım için razı olsun inşaAllah


Konu Başlığı: Ynt: İhramlı kimsenin giymesinin caiz olmadığı elbiseler
Gönderen: Mehmed. üzerinde 26 Ekim 2022, 16:14:15
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlere sahih hac ve umre nasip eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun